©heikki verdurm

Topchef Seppe Nobels maakt "anti-verspillingspralines" met groentevulling: "Ook minder mooie groenten zijn lekker"

Topchef Seppe Nobels lanceert "anti-verspillingspralines", dat zijn pralines gevuld met zogenoemde scheve groenten. Die groenten zijn niet mooi genoeg om verkocht te worden. De pralines moeten zo een signaal geven tegen voedselverspilling. "We willen ervoor zorgen dat mensen nadenken over de verspilling van groenten. Ook de minder mooie, kromme groenten zijn lekker en voedzaam", vertelt Nobels bij Radio 2 Antwerpen.

Dat topchef Seppe Nobels de keuken van restaurant Graanmarkt 13 tijdelijk moet missen, wil niet zeggen dat hij nu zomaar stilzit. Vanaf morgen verkoopt hij namelijk "anti-verspillingspralines" met groenten. Samen met Rekub, een initiatief dat al enkele jaren creatief strijdt tegen voedselverspilling, wil hij duidelijk maken dat de vorm van groenten er niet toe doet. De actie dient zo als signaal tegen de verspilling van groenten die niet voldoen aan bepaalde uiterlijke eisen.

"Vele groenten belanden al op de afvalberg nog voor ze tot bij ons komen. We willen dat ook minder mooie, kromme groenten de consument bereiken, want die zijn even lekker en voedzaam. Ook willen we ervoor zorgen dat de mensen thuis nadenken over die verspilling van groenten, en dat ze minder groenten weggooien", vertelt Nobels bij Radio 2 Antwerpen. 

Vele groenten belanden al op de afvalberg nog voor ze tot bij ons komen. We willen dat ook de minder mooie, kromme groenten de consument bereiken.

Seppe Nobels

Wortel, pompoen, pastinaak en rode biet

Zelfs in combinatie met chocolade pralines zijn groenten dus lekker, luidt de boodschap. "Die combinatie is eigenlijk helemaal niet zo gek. Als je groenten een beetje opzoet of de natuurlijke suikers er laat uitkomen, dan heeft dat een waanzinnig effect op de chocolade", zegt Nobels. "Maar ikzelf ben geen chocolatier, daarom rekenen we op het deskundig advies van topchocolatier Dominique Persoone." 

Zo ontstaan de meest verrassende combinaties. Pralines van witte chocolade, gecombineerd met wortel en Elixir d'Anvers, bijvoorbeeld. Of pralines met pompoen, pastinaak en rode biet. Vanaf 4 december tot Kerstmis kan je die creaties online bestellen en zelf eens proeven. "Zo brengen we tijdens deze periode hopelijk ook een kleine glimlach en zoetigheid", klinkt het. 

Seppe Nobels en Rekub
© heikki verdurme

Meest gelezen