Kristof Pieters

Stille wake van Fietsersbond in Beveren na dodelijk ongeval: "Al 10 jaar vragen we een fietsveilige oplossing"

Op het viaduct over de E34 in Kallo, bij Beveren, heeft de Fietsersbond een stille wake gehouden. De aanleiding is een ongeval waarbij vorige week een fietser van 67 om het leven kwam. “Al tien jaar vragen we een aparte fietsersbrug, maar zonder veel succes,” zegt Jan Verhavert van de Fietsersbond Beveren, “de frustratie is groot”.

Een witte fiets, witte lintjes en een stille wake: het is een trieste traditie na een dodelijk ongeval met een fietser op een gevaarlijk punt. Dit keer vraagt de Fietsersbond van Beveren meer aandacht voor het viaduct over de E34 in Kallo, waar al meerdere zware ongevallen gebeurden. Al 10 jaar vraagt de Fietsersbond om een oplossing, en een fietsersbrug zou ideaal zijn. “Het enige wat we bereikten, is dat er gezocht wordt naar een locatie voor zo’n fietsersbrug, maar dat is ook alles”, zegt Jan Verhavert van de Fietersbond Beveren.

Te weinig ongevallen om als zwart punt te beschouwen, vindt Vlaanderen. Er zijn gewoon niet veel fietsers die daar durven rijden.

Jan Verhavert van de Fietersbond Beveren

De fietser van 67 die vorige week omkwam aan het viaduct in Kallo werd aangereden door een auto die de oprit naar de E34 wilde nemen. Door werken aan het viaduct moeten fietsers in beide richtingen tijdelijk over één fietspad, en de autobestuurder had de fietser niet zien aankomen. “Het klopt dat ze de situatie proberen te verbeteren, en dat er intussen verkeerslichten staan”, zegt Jan Verhavert van de Fietsersbond, “maar zelfs met die lichten zijn er al ongevallen gebeurd. 

(Lees verder onder de foto)

Kristof Pieters

"Het aantal ongevallen is niet heel hoog, en daarom beschouwt Vlaanderen de plek niet als zwart punt", zegt Jan nog, "maar elk ongeval is er één te veel. Trouwens, de meest kwetsbare fietsers mijden die fietsroute, net omdat ze gevaarlijk is. Al 10 jaar vragen we een oplossing, en al veel vergaderingen zijn er gepasseerd. Het enige resultaat is dat er nu een ‘zoekzone is voor een locatie voor een fietsersbrug’. Wij hebben alvast één plek voor zo'n brug, die voor iedereen perfect zou zijn die met de fiets van Kallo naar Beveren of de Noordelijke Waaslandhaven moet. Nu durven veel kwetsbare fietsers dat niet. Veel ouders brengen hun kinderen dan ook met de auto naar school omdat ze schrik hebben dat hun kind verongelukt. Dat verhoogt alleen maar de onveiligheid."

kasto80

Meest gelezen