Handsaeme Machinery

Leidt deze metselrobot tot een revolutie in de bouwsector? "Dit kan het tekort aan metselaars opvangen"

In Harelbeke wordt er op dit moment een huis gebouwd door een metselrobot. De machine pikt alle bakstenen automatisch op en zet ze op de juiste plaats. De constructeur denkt hiermee het tekort aan metselaars in Vlaanderen te kunnen opvullen. 

Het idee voor deze versie van een metselrobot komt van 2 jonge ondernemers: Jens Verbrugge en Thibo Lidou. Zij stapten met hun project naar Handsaeme Machinery in Izegem. "Wij hebben deze eerste versie van deze metselrobot gebouwd", zegt zaakvoerder Olivier Handsaeme. "De machine wordt nu voor het eerst gebruikt in Harelbeke."

"Normaal gezien heb je voor de bouw van zo'n soort huis 7 metselaars nodig, maar door de robot heb je maar 2 metselaars nodig. Zij moeten dan gewoon nog de mortel op de juiste plaats aanbrengen", zegt Handsaeme. "De bediener plaatst stenen op een plateau in de volgorde zoals het op zijn scherm verschijnt. Vervolgens gaat het plateau omhoog. De metselrobot gaat de stenen rij per rij opnemen en op de juiste plaats in het huis plaatsen. We doen dat op die manier voor de binnen- en de buitenmuren."

(Lees voort onder de foto)

Handsaeme Machinery

Deze machine is nog een prototype. "Nu hebben we nog een mens nodig om mortel toe te voegen", zegt Handsaeme. "Maar dat hopen we ooit weg te werken. De metselrobot zou dan stenen kunnen plaatsen én er mortel aan kunnen toevoegen."

Metselaars te kort

Handsaeme denkt niet dat deze machine jobs zal afpakken. "Integendeel, want er is een groot tekort aan metselaars. Veel jonge mensen willen niet meer werken in de bouwsector, omdat het een zware job is. De robot zal in de toekomst vooral een verbetering zijn van de werkomstandigheden. Bouwvakkers zullen minder moeten sleuren met zware stenen. Binnenkort moeten we niet meer op zoek naar metselaars, maar eerder naar operatoren om zo’n robot te bedienen", besluit Handsaeme.

Bekijk een promofilmpje van Handsaeme Machinery hier:

Meest gelezen