OVERZICHT: Wanneer zal wie gevaccineerd worden tegen het coronavirus?

Vanaf januari zullen de vaccinaties tegen het coronavirus beginnen. Eerst komen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt, en het zorgpersoneel. Daarna kunnen álle 65-plussers, risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar en mensen met essentiële functies ingeënt worden. Tot slot komt de rest van de volwassen bevolking aan de beurt. De precieze timing van deze drie verschillende fases ligt nog niet vast en is afhankelijk van de levering van de vaccins.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) kondigde gisteren al aan dat de vaccinaties in België mogelijk al vanaf 5 januari kan beginnen. Vandaag hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid van ons land samen met een speciale vaccinatietaskforce vastgelegd wat de volgorde van de vaccinaties zal zijn - en drie fases - en waar dit zal gebeuren.

1. Woonzorgcentra en zorgpersoneel

In de eerste fase, in januari en februari, zullen de bewoners (150.000 personen) en het personeel (60.000 personen) van woonzorgcentra aan de beurt komen. Na de woonzorgcentra komen de andere zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod. 

Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg. Na hen komt het niet-medische personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen aan de beurt. 

Al deze mensen zullen ter plaatse ingeënt worden, vanaf januari, wanneer de eerste 600.000 doses van het Pfizer-BioNTech naar verwachting geleverd worden. 

Omdat per persoon twee doses nodig zijn, zullen 300.000 personen ingeënt kunnen worden.  Deze eerste levering zal niet volstaan om meteen iedereen in de zorg in te enten, want er zijn in totaal zo'n 500.000 zorgverstrekkers.

2. 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen

In een tweede fase komen álle 65-plussers aan de beurt, gevolgd door de 45- tot 65-jarigen met onderliggende gezondheidsproblemen, die dus risicopatiënten zijn. In deze fase komen ook mensen  met essentiële functies aan de beurt.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandweer en politie, maar wie dat precies zijn, moet de komende weken nog worden vastgelegd.

De vaccinaties in deze tweede fase zullen plaatsvinden in de lokale triage- en vaccinatiecentra, waarvan er zo’n 140 zijn, verspreid over het land. Tegen die tijd zullen er ook grote vaccinatiecentra komen in de steden.

3. Rest van de bevolking

In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komen eerst andere risicopatiënten aan de beurt en dan de rest van de volwassen bevolking. De verschillende fases kunnen overigens overlappen, als er voldoende vaccins voorhanden zijn.

Meer uitleg

Onderstaand schema geeft een overzicht van de drie verschillende fases.

Klik je op de afspeelknop, dan hoor je extra uitleg door professor Dirk Ramaekers, die de taskforce "operationalisering COVID-19-vaccinatiestrategie" leidt (lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Beluister ook het gesprek met Dirk Ramaekers in "De wereld vandaag" over de vaccinatiestrategie (lees voort onder de audio):

Timing

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zette in "Het Journaal" nog enkele belangrijke kanttekeningen bij de vaccinatiestrategie. 

Op een precieze timing voor de afwikkeling van de hele operatie wil de minister zich niet laten vastpinnen, omdat het een heel ingewikkelde operatie is waarbij de overheid sterk afhankelijk is van de leveranciers.  "Ik vrees dat we hier een heel jaar mee bezig zullen zijn",  zei de minister met de nodige reserve. 

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hoopt alvast dat voor de zomer 4 miljoen Belgen ingeënt kunnen worden.

Bekijk hier het volledige gesprek met minister Vandenbroucke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk het volledige gesprek met minister Beke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen