Videospeler inladen...

Valse corona-attesten te koop op sociale media, maar ze zijn ook makkelijk zelf te vervalsen

Een corona-attest in enkele minuten tijd dat er écht uitziet: dat bieden oplichters aan op sociale media. Het is een relatief nieuwe vorm van oplichting die ook in het buitenland al gesignaleerd is. Of dit handeltje echt floreert, is onduidelijk omdat het erg moeilijk is om in een oogopslag officiële corona-attesten van valse te onderscheiden. Toch heeft hun bestaan  een impact. 

In Brussel werd onlangs een tiener opgepakt die valse corona-attesten verkocht op naam van een arts. Die kwam zelf achter het illegale handeltje en alarmeerde de politie.  Wie een beetje zijn weg kent op de sociale media komt de "aanbieders" snel op het spoor.  Een oplichter biedt negatieve-attesten aan vanaf 20 euro voor iemand die bijvoorbeeld wil gaan reizen. Voor een positief attest, dat in trek is om niet te gaan werken of examens te moeten afleggen,  rekent de persoon 30 euro aan. 

(lees verder onder de foto)

Aanbiedingen voor valse corona-attesten

Oplichters gebruiken de lay-out van bepaalde laboratoria en namen van artsen of nep-namen om de attesten er zo echt mogelijk te laten uitzien, legt onze sociale media expert Tim Verheyden uit: "Als je zo'n document bekijkt dan is het eigenlijk, als je een beetje met Word overweg kan, bijvoorbeeld heel eenvoudig om zo'n document na te maken. Je vult wat cijfers en namen in en je hebt iets wat lijkt op een officieel corona-attest." In het buitenland zijn er al gevallen bekend van mensen die attesten vervalsten voor eigen gebruik, op basis van een officieel certificaat van een familielid of vriend.  

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Schade

Hoe groot het probleem van de verspreiding van de valse attesten is, is moeilijk in te schatten.  Feit is dat officiële attesten moeilijk te onderscheiden zijn van valse exemplaren. Je moet al bijna naar het laboratorium of de huisarts bellen, die op het document vermeld staan, om na te gaan of de eigenaar van het attest werkelijk getest is of niet.  

Daar hebben medewerkers van luchtvaartmaatschappijen, die op onze luchthavens instaan voor de controles van de negatieve corona-attesten indien het land van bestemming dit vereist, geen tijd voor. Sommige van die landen leggen de vliegtuigmaatschappijen bovendien boetes op als ze een reiziger met een vals certificaat  hebben doorgelaten.   

Het is een probleem. We zien dat ook met festivaltickets. Ik denk dat we het aan technici moeten overlaten om bijvoorbeeld een QR-code te ontwikkelen, zodat de attesten niet meer kunnen nagemaakt worden

Pierre Van Damme, vaccinoloog

Vaccinoloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen toont zich bezorgd. "Iemand die potentieel positief is, heeft dan een vals negatief attest op zak. Op die manier kunnen we onmogelijk nog controle krijgen op de transmissie van het virus. Op dit moment kan je dan ook geen waarde hechten aan zo'n attest." 

De vaccinoloog pleit voor een beter controlesysteem met bijvoorbeeld een QR-code, zodat de attesten niet meer of toch minder makkelijk kunnen nagemaakt worden. 

(lees verder onder de foto)

Voorbeeld van een vals negatief corona-attest

Strafbaar

Officiële attesten vervalsen is een misdrijf. Ze gebruiken is dat ook. Er staan celstraffen tot tien jaar op, in combinatie met geldboetes.  Om de oplichting compleet te maken, bevinden er zich tussen de aanbieders van valse corona-attesten op de sociale media  ook scammers. Zij beloven je een nep-attest, maar na storting van de gevraagde geldsom laten ze niets meer van zich horen.  De valse attesten die onze nieuwsdienst te pakken kon krijgen, werden vernietigd.

Meest gelezen