Pixabay

Verenigingen mogen weer gebak aan huis brengen in West-Vlaanderen, "takeawayalcohol" mag niet meer

Verenigingen mogen weer koeken of pannenkoeken bij de mensen thuis brengen. Zo kunnen ze hun kas spijzen. Tot nu toe mocht zo'n huis-aan-huislevering niet meer van gouverneur Carl Decaluwé, wegens corona. Maar nu versoepelt hij dus toch de regels, om de verenigingen te helpen die het financieel niet makkelijk hebben in dit coronajaar. Voor de drank-en eetstalletjes op straat maakt hij de regels strenger. Zij mogen geen "takeawayalcohol" meer verkopen. 

Mensen die gebak of iets anders kopen om een jeugd-of sportvereniging te steunen, moeten het geld wel overschrijven. Want geld ontvangen aan de deur, mag nog altijd niet. "Verenigingen mogen voortaan onder dezelfde voorwaarden werken als de professionele pakjesbezorgers", legt gouverneur Carl Decaluwé uit. "Dat betekent dat ze bij iemand mogen aanbellen, het pakje aan de deur zetten, afstand houden en onmiddellijk weer vertrekken als de deur wordt open gedaan. Aangezien ze veel afstand moeten houden, is het dus niet mogelijk om geld te ontvangen."

Geen alcohol meer

Een versoepeling dus voor de verenigingen, maar voor de drank-en eetstalletjes op straat worden de regels strenger. De gouverneur is als de dood voor mini-kerstmarkten en wil geen nieuwe kraampjes meer. En die die er al zijn, zoals op lichtfestival Wintergloed in Brugge bijvoorbeeld, mogen geen alcohol verkopen. Een warme chocomelk mogen ze dus wel nog serveren aan hun kraam, een glühwein niet. 

(lees verder onder de foto)

Voortaan moeten alle West-Vlaamse burgemeesters het ook aan de gouverneur laten weten als ze nog iets organiseren in de aanloop naar kerst, tijdens of na de kerstvakantie. Als dat voor een volkstoeloop zorgt, zoals afgelopen weekend op Wintergloed in Brugge, dan moet de burgemeester het evenement verbieden. Doet de burgemeester dat niet, dan zal de gouverneur het doen. Dus daarom moet hij goed weten wat er waar allemaal is gepland. 

Meest gelezen