VKA

Interesse in de zorg door corona gegroeid, maar mannen kiezen nog te weinig voor verpleeg- of zorgkunde

Er zijn in Vlaanderen  nog altijd te weinig mannen die kiezen voor een job in de zorg. Maar 14 procent van de verpleegkundigen is een man. Bij de zorgkundigen ligt dat cijfer nog lager, daar is maar een goeie 7 procent man. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Vlaams zorgambassadeur, Lon Holtzer. 

Zij roept de mannen nu op om ook eens een job in de zorg te overwegen. want daar kunnen we ook de mannen goed gebruiken, zegt Holtzer. Ze hoopt dat de vele tv-beelden van de verpleegkundigen in de ziekenhuizen die corona bestrijden, nu een juister beeld van de job hebben gegeven. 

Ik hoop dat nu ook heel veel mannen geïnspireerd raken om in verpleegkunde of zorgkunde te stappen

Lon Holtzer, Vlaams zorgambassadeur

Nieuwe elementen om ook mannen te overtuigen

De tv-beelden tonen volgens Holtzer aan dat verpleegkunde veel meer is dan puur zorg verlenen. Er komt ook hoog-technologische apparatuur aan te pas. Ook het sociaal akkoord dat minister Wouter Beke (CD&V) onlangs afsloot, kan een stimulans zijn voor de mannen om in de zorg te gaan werken, zegt Holzer. 

“Het loon gaat met 6 procent naar omhoog, de arbeidsvoorwaarden verbeteren, dus ik hoop dat heel veel mannen ook geïnspireerd raken om  in verpleegkunde of zorgkunde te stappen".

We zijn superblij met alle vrijwilligers en werkzoekenden die tijdens deze coronacrisis een warm hart hebben getoond voor de zorg

Lon Holtzer, Vlaams zorgambassadeur

Veel interesse voor de zorg

Intussen blijkt dat zo'n 10.000 vrijwilligers en meer dan 19.000 werkzoekenden of tijdelijk werklozen zich hebben aangemeld om tijdens deze coronaperiode bij te springen in de zorg.  Maar een klein deel van hen kon echt aan de slag, maar de cijfers bewijzen dat er interesse is voor een job in de zorg, zegt de Vlaams zorgambassadeur.

We zijn daar superblij mee dat die mensen zo'n warm hart hebben voor de zorg en  ik hoop stilletjes dat die allemaal de microbe te pakken krijgen om in een zorgopleiding te stappen. Want we hebben veel goed opgeleide verpleegkundigen en zorgkundigen nodig in de woonzorgcentra en de ziekenhuizen om kwaliteitsvolle zorg te kunnen organiseren.”

Meer dan 8.000 vacatures afgelopen jaar, dat zijn toch bijzonder harde cijfers

Lon Holtzer, Vlaams zorgambassadeur

Openstaande vacatures dramatisch hoog

Het aantal studenten dat voor verpleegkunde studeert is dan wel met zo'n 7 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar, een verdubbeling van de stijging in vergelijking met het jaar voordien. Maar toch zijn er nog altijd niet voldoende verpleegkundigen in Vlaanderen, zegt Lon Holtzer. Veel vacatures blijven openstaan als gevolg van een gebrek aan goed opgeleid personeel.

“We voeren een voortdurende strijd tegen openstaande vacatures.  Als je kijkt naar het afgelopen jaar, dan waren er meer dan 8.000 vacatures, waarvan de helft ongeveer in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dat zijn toch bijzonder harde cijfers als je weet dat elke vacature er een teveel is".

Meest gelezen