Represented by ZUMA Press, Inc.

Waarom kunnen ze in het Verenigd Koninkrijk vandaag al beginnen te vaccineren en moeten wij wachten tot 5 januari?

Waarom kunnen ze in het Verenigd Koninkrijk vandaag al beginnen vaccineren? En waarom moeten wij wachten tot 5 januari? "De Britten maken gebruik van een soort noodprocedure, terwijl wij werken aan een brede markttoelating", licht Stefan De Keersmaecker toe, de woordvoerder van Volksgezondheid van de Europese Commissie.

Vorige week heeft het Verenigd Koninkrijk als eerste land ter wereld het coronavaccin van Pfizer en BioNtech goedgekeurd. Daardoor kunnen vandaag de eerste Britten een spuitje in hun arm krijgen. Wij zullen nog iets langer geduld moeten hebben, tot 5 januari.

En dat heeft alles te maken met het verschil in procedure, zegt Stefan De Keersmaecker, de woordvoerder van Volksgezondheid van de Europese Commissie in "De ochtend" op Radio 1. "De Britten maken gebruik van een soort tijdelijke noodtoelating. Onder strikte voorwaarden kunnen zij het vaccin aan bepaalde groepen geven, gedurende een beperkte periode. Wat wij willen doen, is een brede markttoelating geven. Dat wil zeggen dat het vaccin op de markt kan komen. Maar dat kan alleen als het Europese Geneesmiddelenagentschap een grondige analyse gedaan heeft naar de werkbaarheid en veiligheid van een vaccin."

De Britten maken gebruik van een soort tijdelijke noodtoelating. Wat wij willen doen, is een brede markttoelating geven

Stefan De Keersmaecker

Het Europees Geneesmiddelenagentschap bekijkt nu de klinische data van de studies naar de vaccins, maar zal ook de productieprocessen onder de loep nemen. "Twee vaccins zitten momenteel in die Europese goedkeuringsprocedure. Voor Pfizer zal er ten laatste op 29 december een beslissing zijn, voor Moderna op 12 januari."

"We hebben er alle belang bij dat de vaccinaties zo snel mogelijk gebeuren. Na de goedkeuring van het Geneesmiddelenagentschap zal de Commissie heel snel beslissen om het vaccin op de markt te plaatsen. We hebben altijd gezegd dat we snel willen gaan, maar nooit ten koste van de gezondheid, de veiligheid en de werkbaarheid van het vaccin."

We hebben altijd gezegd dat we snel willen gaan, maar nooit ten koste van de gezondheid, de veiligheid en de werkbaarheid van het vaccin

Stefan De Keersmaecker

En hoewel het lang lijkt te duren, benadrukt De Keersmaecker nog maar eens dat de ontwikkeling van het coronavaccin ontzettend snel gaat. "Onze strategie dateert van half juli. We hebben nu toch een portefeuille van zes kandidaat-vaccins in zes maanden tijd. Soms kan dat gemakkelijk 10 jaar of langer duren."

Zit de brexit er ook voor iets tussen?

Zouden er ook politieke motieven meespelen? Het zou niet onlogisch zijn, met de brexit in het achterhoofd. Enkele harde brexiteers speelden het nieuws vorige week dan ook meteen uit. 

"We hebben dit vaccin zo snel kunnen goedkeuren omdat we de Europese Unie verlaten hebben", zo tweette Jacob Rees-Mogg.

Ook bij de Britse minister van Volksgezondheid klonk eenzelfde verhaal. 

Maar is het ook werkelijk zo dat de brexit zal zorgen voor een snellere vaccinatie in het Verenigd Koninkrijk? Nee. De topvrouw van het Britse geneesmiddelenagentschap (MHRA) zei gisteren al dat het land tot het einde van het jaar de Europese regels volgt. 

En dat beaamt ook De Keersmaecker. "Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat de Britten een Europees achterpoortje gebruiken. Die mogelijkheid van zo'n noodprocedure bestaat binnen de Europese wetgeving. We hebben dat ook verschillende keren besproken, maar vinden dat dat met de grootste omzichtigheid moet behandeld worden."

Meest gelezen