"Dune" met Timothée Chalamet en Rebecca Ferguson

Warner Bros gaat nieuwe films tegelijk in cinema uitbrengen en via streaming aanbieden

Filmstudio Warner Bros gaat alle films die ze volgend jaar uitbrengen tegelijk in de cinema en op streamingdienst HBO Max aanbieden. Het gaat om blockbusters zoals "Dune", "The matrix 4", "Godzilla vs Kong" en "Suicide squad 2". Normaal gezien komen films eerst enkele maanden exclusief in de cinema voor ze via streamingdiensten te bekijken zijn. Dit is wel enkel zo voor Noord-Amerika. In de rest van de wereld komen de films wel eerst in de bioscoop voor je ze kan streamen.

De corona-pandemie heeft al lelijk huis gehouden in Hollywood: producties werden stilgelegd, nieuwe films werden uitgesteld en de cinema's zijn op veel plaatsen in de wereld lange tijd gesloten geweest. WarnerMedia vermoedt dat zelfs met een wijdverspreid vaccin het nog erg lang kan duren vooraleer de cinemabezoeken weer beginnen te normaliseren.

"We weten dat nieuwe films noodzakelijk zijn voor de cinema's, maar we moeten ons neerleggen bij de realiteit dat veel cinemacomplexen nog lange tijd op verminderde capaciteit zullen moeten draaien", klinkt het in een persbericht. "We gaan dus nieuwe films uitbrengen in de zalen, maar ze tegelijk aanbieden aan wie ze nog niet in de zalen kan of wil zien."

We moeten ons neerleggen bij de realiteit dat veel cinemacomplexen nog lange tijd op verminderde capaciteit zullen moeten draaien

Voor volgend jaar heeft filmstudio Warner Bros daarom beslist om alle films -inclusief hun grote blockbusters- tegelijk in de cinema en op streamingdienst HBO Max te lanceren. De studio zet daarmee de film wereld op z'n kop, want normaal gezien lopen films enkele maanden exclusief in de cinema voor ze via streaming te zien zijn. Ze hadden die beslissing al eerder aangekondigd voor één film: "Wonder woman 1984", maar trekken die lijn nu dus door.

Het gaat concreet om 17 films die in de loop van volgend jaar in de zalen en dus via streaming gaan uitkomen, waaronder "Dune", "The matrix 4", "Godzilla vs Kong" en "Suicide squad 2". Het is voorlopig de bedoeling om deze nieuwe strategie enkel komend jaar toe te passen, maar de kans is wel groot dat weinig kijkers nog terug gaan willen. 

Warner gaat de films uitbrengen op HBO Max, een streamingdienst die (nog) niet actief is in België. De rechten van HBO-series in ons land zitten bij Telenet en zijn te bekijken via streamingdienst Streamz. Toch zullen films bij ons nog steeds eerst te bekijken zijn in de bioscoop en pas daarna zal je ze kunnen streamen.

Warner Bros is trouwens niet de enige filmstudio die richting streaming lonkt. Eerder liet Disney al te verstaan om voluit op hun streamingplatform Disney+ in te zetten. Zo verscheen live-actionfilm "Mulan" meteen op het platform.

Eerder raakte al bekend dat door de coronacrisis de release van de nieuwste Bondfilm wordt uitgesteld. Toen maakte "Terzake" onderstaande reportage over de invloed van de coronacrisis op de bioscopen.

Meest gelezen