Radio 2

Wielermonument uit Brakel verhuist van Rondplein naar Parikeberg door rioleringswerken

Het wielermonument dat sinds 2005 op het Rondplein in Brakel staat, verhuist naar de Parikeberg omdat er rioleringswerken gepland zijn op het plein. Het kunstwerk zal in zijn geheel verplaatst worden. “Dat wordt een hele klus, want het is erg groot”, klinkt het. 

“Door de geplande rioleringswerken van Agentschap Wegen en Verkeer moet het wielermonument verdwijnen”, vertelt architect Marc Carlier die het kunstwerk ontworpen heeft. “Toen ze mij daarvan op de hoogte stelden, ben ik meteen op zoek gegaan naar een andere locatie. Het monument is een herinnering aan 2005 toen Brakel Dorp van de Ronde was. Het mag dus niet zomaar verloren gaan.” Omdat het voor Carlier belangrijk is dat het monument een eerbetoon is aan De Ronde, ging hij op zoek naar een locatie op het circuit van de voorjaarsklassieker. Zo vond hij uiteindelijk een nieuwe plek op de Parikeberg. 

Verplaatsen in zijn geheel

Het is de bedoeling dat het kunstwerk in zijn geheel verplaatst zal worden. “We willen het monument als constructie in zijn totaliteit opheffen en verplaatsen naar de berg”, legt Carlier uit. “Het is een groot werk, dus het zal niet gemakkelijk worden.” 

Ook op de nieuwe locatie zal het kunstwerk schitteren, al zijn opsmukwerken welkom

Marc Carlier, geestelijke vader fietsmonument

Als het van Carlier afhangt zal het werk behalve verplaatst, ook opgesmukt worden. “In de loop der jaren is er enorm veel kritiek gekomen op het kunstwerk omdat het begon te roesten”, vertelt hij. “Ik vind dat dat geen reden mag zijn om het werk minderwaardig te vinden. Een kunstwerk mag wel wat roest hebben én er bestaan middelen om het weer een moderne uitstraling te geven.”

Ongeluk

Het fietsmonument heeft al wel wat stormen doorstaan: vorige week is er nog een wagen tegen het kunstwerk gereden: “Het was een zeer zwaar accident en het monument is beschadigd”, zegt Carlier. “Maar al bij al valt de schade eigenlijk mee. Dat laat nog maar eens zien dat het echt een stevig monument is.”

Het monument is in 2005 op het Rondplein geplaatst en is gemaakt uit 2005 fietsonderdelen.

kasto80

Meest gelezen