ZNA-ziekenhuizen houden zich klaar om coronavaccins op te slaan: “Alles hangt af van de bewaartemperatuur”

Het Antwerpse ziekenhuisnetwerk ZNA houdt zich klaar om een aantal coronavaccins op te slaan in hun ziekenhuizen. Hoeveel vaccins ze kunnen bewaren, hangt af van de temperatuur waarop dat moet gebeuren. “Hoe lager de temperatuur waarop zo’n vaccin bewaard moet worden, hoe minder capaciteit we hebben”, klinkt het.

De ziekenhuizen gaan een belangrijke rol spelen bij het opslaan en het bewaren van de coronavaccins. Van daaruit zal de verdeling gebeuren. Ook de ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen maakten een inventaris op van alle koelcellen en vriezers waar het coronavaccin in bewaard kan worden.

 

Veel zal afhangen van de temperatuur waarop de vaccins bewaard moeten worden. “Als we vaccins krijgen die op koelkasttemperatuur te bewaren zijn, dan hebben we voldoende capaciteit”, zegt Sarah De Broe, directeur apotheek van de Antwerpse ZNA-ziekenhuizen. “We hebben hier koelkamers die in totaal het equivalent hebben van zo'n vijftig koelkasten.”

 

Ultravriezer

Sommige vaccins zullen op koudere temperaturen bewaard moeten worden. Zo zal één van de vaccins, dat van Pfizer, moeten worden bewaard op een temperatuur van min 70 graden. “Dat wordt al iets lastiger. We hebben maar één ultravriezer die tot min 80 graden kan gaan. Die wordt nu voornamelijk gebruikt om weefsel in op te slaan. Daarnaast hebben we nog een tiental gewone vriezers, maar die gaan maar tot min 20 graden. Hoe lager de temperatuur waarop de vaccins bewaard moeten worden, hoe minder capaciteit we ter beschikking hebben", aldus De Broe. 

Meest gelezen