Zware brand in afvalverwerkend bedrijf in Herenthout onder controle

De brand bij een afvalverwerkend bedrijf in Herenthout is onder controle. De grootste hinder is nu voor het verkeer. Het bedrijf ligt op een industrieterrein waar een belangrijke weg, de Atealaan, voor een deel afgesloten is. Ook de afrit Herentals-Industrie op de E313 richting Hasselt is afgesloten. Er werd gevreesd dat er gevaarlijke stoffen opgeslagen waren in de loods, maar dat is volgens de burgemeester niet het geval.

Even na 5 uur werd de brandweer opgeroepen. Het ging om een uitslaande brand. Om de hevige brand te kunnen bestrijden is het kruispunt van de Atealaan en de Moerstraat volledig afgesloten. Het getroffen bedrijf verhuurt containers en verwerkt, sorteert en recycleert afval. "Wat er precies lag, kunnen we op dit moment nog niet zeggen", zegt majoor Jan Peelaerts van de brandweer. "Maar het bedrijf heeft wel een vergunning voor gevaarlijke stoffen. Daarom hebben we ook gevraagd om ramen en deuren dicht te houden op het hele industrieterrein."

Intussen is er overleg geweest met de bedrijfsleiding, zegt Stijn Raeymaeckers (Eenheid), burgemeester van Herenthout: "De crisiscel heeft met hen samengezeten. De stoffen die opgeslagen zijn op de plaats waar de brand zich heeft ontwikkeld, zouden niet zo giftig zijn dat er extra maatregelen nodig zijn. Maar er worden wel nog stalen genomen van de rook."

Be-Alert

"Via het waarschuwingssysteem Be-Alert zijn de inwoners van Herenthout en Herentals ook verwittigd en ze zullen ook verder op de hoogte gehouden worden. Wie niet geregistreerd is, krijgt ook info via andere kanalen", zegt de burgemeester. "Maar onze grootste aandacht gaat nu uit naar het verkeer in de omgeving. Op dit moment loopt het wel vrij vlot, omdat een afrit op de E313 afgesloten is en het verkeer omgeleid wordt. Maar er zullen dus wel mensen zijn die momenteel niet op hun plaats geraken."

Er wordt dan ook nog altijd gevraagd om de omgeving te vermijden.

Meest gelezen