AFP or licensors

Record van meer dan 210.000 nieuwe coronagevallen in 24 uur tijd in VS, Biden roept op om mondmasker te dragen

In de Verenigde Staten zijn er donderdag in 24 uur tijd meer dan 210.000 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Een absoluut record, zo blijkt uit gegevens van de gerenommeerde universiteit Johns Hopkins. Intussen roept de nieuw verkozen president Joe Biden de Amerikanen op om tijdens de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn een mondmasker te dragen. 

Er zijn al ruim 14 miljoen Amerikanen besmet met het coronavirus.  Daarbij moet gezegd worden dat de Verenigde Staten een enorm land zijn met heel diverse gebieden. Zeker is dat het virus er om zich heen blijft grijpen. De afgelopen twee maanden werd de kaap van 200.000 nieuwe besmettingen al twee keer overschreden, maar gisteren was een absoluut record. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De gezondheidsdiensten zagen met lede ogen aan hoe miljoenen Amerikanen naar aanleiding van Thanksgiving naar hun familie afreisden. Experts waarschuwen dat het ergste nog moet komen. "December, januari en februari gaan moeilijke tijden zijn, ik denk zelfs de moeilijkste in de geschiedenis van de gezondheidszorg in ons land", zei Robert Redfield, de directeur van het Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) gisteren.

Volgens Redfield kan het totale dodental in de VS tegen februari oplopen tot 450.000. Intussen waarschuwen meerdere Amerikaanse staten voor tekorten aan zorgpersoneel en ziekenhuisbedden. Onder meer in Californië is de situatie acuut. Daar wil de gouverneur een plaatselijke lockdown opleggen. In regio's waar het aantal bedden op de intensieve zorg nog minder dan 15 procent bedraagt, moeten de inwoners binnenblijven. 

100 dagen met mondmasker

De nieuw verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft van de bestrijding van het virus zijn topprioriteit gemaakt. In een interview met tv-zender CNN vraagt hij de Amerikanen om tijdens de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn een mondmasker te dragen.  

Ik vraag om honderd dagen een mondmasker te dragen. Niet voor altijd. En ik denk dat we de besmettingen aanzienlijk zullen zien afnemen.  

Huidig president Trump heeft altijd een hekel gehad aan mondmaskers en liet dat ook duidelijk blijken. Biden wil de pandemie strenger aanpakken. In hetzelfde interview kondigde hij aan dat medisch topexpert Anthony Fauci (foto bovenaan) ook onder zijn bewind de regering zal bijstaan in de strijd tegen de coronapandemie.  Biden heeft Fauci gevraagd om zijn medische hoofdadviseur te worden. 

Bekijk de analyse van Björn Soenens hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen