Gouverneur Cathy Berx wil meer aandacht voor de bodem: "Spaarzaam omspringen met grondstoffen en materialen hergebruiken"

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) hield haar jaarlijkse openingsrede voor de provincieraad. Ze vraagt daarin meer aandacht voor onze bodem en ze benadrukt het belang van een circulaire economie. "We mogen onze grondstoffen niet meer gebruiken dan strikt noodzakelijk. Om nieuwe diensten en goederen te produceren, moeten we onze materialen hergebruiken", zegt Berx. 

In haar openingsrede sprak Berx van de natuurlijke rijkdommen die in onze bodem vervat zitten, en hoe belangrijk het is dat we minder grondstoffen gebruiken om nieuwe producten te maken. "Onze bodem zorgt voor een goed ecosysteem. Tijdens de lockdownperiodes zijn we allemaal meer gaan wandelen en fietsen in de natuur, want daar vinden we rust. Het is dus belangrijk om onze natuurlijke rijkdommen te behouden."

We mogen onze grondstoffen niet meer gebruiken dan strikt noodzakelijk

Cathy Berx, Antwerps provinciegouverneur

De oplossing om ervoor te zorgen dat onze bodem gezond blijft, is volgens Berx de zogenoemde circulaire economie. "In Vlaanderen hebben we klei en zand als grondstoffen, maar daar moeten we heel omzichtig mee omspringen. We mogen ze niet meer gebruiken dan strikt noodzakelijk, en dus hergebruiken we onze materialen best om nieuwe diensten en goederen te produceren." 

Het is daarbij ook belangrijk dat we onze afvalstorten saneren, vindt de gouverneur. "De storten nemen heel veel plaats in, terwijl de ruimte al zo schaars is. Als we alles dat gestort wordt weer nuttig in de economische keten kunnen krijgen, dan zijn we circulair bezig." Als voorbeeld haalt Berx fietspaden en wegen aan die ze wil heraanleggen met herbruikt afval. 

Meest gelezen