Bakkerij Bernard uit Gentbrugge heeft de lekkerste mastellen

Bakkerij Bernard uit Gentbrugge bij Gent maakt de lekkerste mastellen. 20 Gentse bakkers dongen mee voor de prijs van de "Geiwene Foersjet" (= dialect voor de "gouden vork") tijdens de Week van het Gents. Het zachte broodje met suiker en kaneel werd goed gesmaakt door de jury én voor het eerst door 2.000 mastelleneters.

Tijdens de Week van het Gents wordt ieder jaar de culinaire prijs de "Geiwene Foersjet" - dialect voor "de gouden vork" - uitgereikt. Dat gebeurt op initiatief van Luk De Bruyker en PuurGent. Dit jaar gaat de prijs naar de allerbeste Gentse mastel. Een twintigtal Gentse bakkers zetten hun beste bakkersbeentje voor, maar het is bakkerij Bernard uit Gentbrugge die met de spreekwoordelijke pluimen gaat lopen. Hij maakt volgens een jury, en voor het eerst ook een publieksjury, de allerbeste mastel.

Onze mastel is Gentser dan Gents
Bakker Bernard

Bakkerij Bernard blijft er bescheiden onder: "Ik ben zeker dat het om kleine verschillen tussen alle kandidaten is gegaan. Onze mastel kan wel niet Gentser zijn dan Gents", zegt hij trots met Gentse tongval. "Het zijn de kleine details die het verschil maken, en een goede kruidencombinatie. Maar zonder alle medewerkers zou het niet lukken." Resten van oudere mastellen worden in de bakkerij zelfs verwerkt in madeleinen en in Gentse vlaaien.

Ingrediënten

Belangrijk bij de beoordeling waren de ingrediënten waarmee het broodje wordt gemaakt. Hoe Gentser, hoe beter. Het zachte broodje wordt traditioneel gemaakt op basis van bloem, melk, boter, suiker en kaneel. Bakkerij Bernard haalt zijn echte boter bij een boerderij in de buurt en de kaneel is de echte Ceylon kaneel. "Je proeft de liefde voor de mastel", zegt initiatiefnemer Luk De Bruyker. "En een sappig Gents accent van de bakker helpt ook!"

In de jury zaten Luk De Bruyker van Theater Taptoe, Olly Ceulenaere van Restaurant Publiek, Hendrik Mesuere van de Gentse Hotelschool en Eddy Levis van de Gentsche Sosseteit. Van de 21 kandidaten zijn 18 kandidaten beoordeeld. "Een ongelooflijk succes", zegt initiatiefnemer De Bruyker. En voor het eerst mocht het publiek meestemmen: "Ongeveer 2.000 mastelleneters hebben gekozen."

kasto80

Meest gelezen