Bangladesh brengt 1.640 Rohingya-vluchtelingen over naar kunstmatig eiland in zee

Vandaag zijn 1.640 uit Myanmar gevluchte Rohingya door Bangladesh overgebracht naar Bhasan Char, een kunstmatig eiland in de Golf van Bengalen. Humanitaire organisaties vrezen dat het gaat om een gedwongen hervestiging en noemen het kunstmatige eiland onleefbaar en gevaarlijk wegens de talrijke orkanen. De Verenigde Naties tonen zich bezorgd en willen meer uitleg van Bangladesh.

Een aantal schepen hebben vanochtend 1.640 Rohingya uit het enorme vluchtelingenkamp nabij Cox's Bazar in Bangladesh overgebracht naar het nieuwe opvangkamp Bhasan Char, gebouwd op een kunstmatig eiland enkele tientallen kilometer ver in de Golf van Bengalen. De overtocht duurt enkele uren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens Bangladesh beschikken de Rohingya op Bhasan Char over kamers en alle infrastructuur die nodig is om normaal te leven. Er zouden ook 300 politieagenten, onder hen vrouwen, op het eiland worden gestationeerd om de orde te handhaven. In een eerste fase zouden 2.000 mensen naar Bhasan Char worden gebracht. In totaal hoopt Bangladesh om 100.000 mensen te hervestigen op het eiland. 

Zelfs dat is slechts een tiende van de ongeveer 1 miljoen Rohingya die de voorbije jaren voor vervolging en geweld uit buurland Myanmar (Birma) gevlucht zijn. Sindsdien zitten 860.000 van die mensen bijeengepakt in een enorm vluchtelingenkamp in het oosten van Bangladesh.

"Onleefbaar en gevaarlijk eiland"

Internationale hulporganisaties zijn niet te spreken over wat ze het "dumpen" van Rohingya op Bhasan Char noemen. Zo ver voor de kust kunnen ze geen kant uit en bovendien vrezen ngo's dat de mensen daar gedwongen naartoe worden gebracht en niet de keuze hebben om er weg te gaan. 

De grootste vrees zijn de talrijke orkanen die zich in de Golf van Bengalen voordoen en met de regelmaat van een klok Bangladesh teisteren. Het eiland steekt nauwelijks boven de zee uit. De installaties staan op palen en er is een dijk van drie meter hoog rond de gebouwen gemaakt, maar gezien de gebruikelijke kracht van orkanen zou dat niet voldoende zijn. Bovendien zouden die mensen geen kant uitkunnen als het eiland schade zou oplopen tijdens een orkaan, want hulpverleners kunnen dan ook niet uitvaren. (Lees verder onder de foto).

De Verenigde Naties zijn erg bezorgd. Eerder had een hoge functionaris van de vluchtelingenorganisatie UNHCR getwijfeld of Bhasan Char wel leefbaar zou zijn, zeker met zo veel mensen. De UNHCR onthoudt zich voorlopig van kritiek, maar zegt wel dat ze niet in staat is geweest om een "onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de veiligheid en de leefbaarheid van het eiland". (Lees verder onder de kaart).

Bhasan Char ("drijvend eiland") bestaat nauwelijks 20 jaar en rees toen net boven het zeepeil uit. Sindsdien heeft Bangladesh het eiland met bagger uit de Himalaya-bergketen uitgebouwd tot een omvang van 40 vierkante kilometer.

Mogelijk wil Bangladesh ook een "statement" maken naar de internationale gemeenschap. Het land zit met meer dan een miljoen Rohingya, krijgt daar wel internationale steun voor, maar is zelf arm en overbevolkt. Bovendien is er geen enkel uitzicht op een terugkeer van de Rohingya naar Myanmar, noch naar elders en dus vreest Dhaka om voor eeuwig met de Rohingya te blijven zitten.

Meest gelezen