Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA): "Het lijkt mij een no-brainer dat je niet voor versoepelingen pleit met Kerstmis"

De Antwerpse burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zich vaak kritisch uitlaat over het federale coronabeleid, schaart zich wel achter de beslissing van het Overlegcomité om de strenge coronamaatregelen nog een tijdje aan te houden. Hij deelt de kritiek van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op de lockdownmaatregelen niet.  

Eerder deze week gaf MR-burgemeester Patrick Lecerf van Hamoir aan dat hij zich niet zal houden aan de coronamaatregelen en met Kerstmis zijn kinderen en kleinkinderen thuis zou uitnodigen. Hij werd prompt teruggefloten door zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez, hoewel die zelf ook op zijn zachtst gezegd kritisch staat tegenover al te strenge coronamaatregelen.

Mij zal u niet horen pleiten voor versoepelingen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Als voorzitter van de grootste Vlaamse partij en federale oppositieleider zit Bart De Wever (N-VA) op een ander spoor. "Ik ben ook burgemeester", zegt hij in "De afspraak op vrijdag". "Ik ben bij de gouverneur gaan zweren dat ik de wet en de grondwet zal naleven en doen naleven."

Er is ook een inhoudelijke reden voor de houding van de Antwerpse burgemeester. "Als burgemeester van een grote stad ben ik ook hoofd van een crisiscel en ben ik gedwongen om 2 keer per week naar die curve te kijken." De Wever wijst erop dat de projectie van die curve "niet zo denderend" is. 

"Kerstmis betekent dat mensen zich gaan verplaatsen en dat je generaties en bubbels gaat mixen. Dat is drie keer fout. Mij zal u dus niet horen pleiten voor versoepelingen." Naar eigen zeggen wil De Wever elke evidente en wetenschappelijk onderbouwde maatregel steunen. "Het lijkt mij een no-brainer dat je niet voor versoepelingen gaat pleiten met Kerstmis."

Dat hij zich daarmee niet populair maakt, zegt de Antwerpse burgemeester ook wel te beseffen. "Ik krijg het in mijn eigen familie en schoonfamilie al eens te verduren, maar ik ga het niet doen."

Het klopt gewoon niet wat Bouchez doet 

N-VA-voorzitter Bart De Wever

MR-voorzitter Bouchez krijgt hier met andere woorden geen bijval vanuit de N-VA-oppositie. "Het klopt gewoon niet wat Bouchez doet", aldus De Wever.

Dat Bouchez ook in verband met corona wat soloslim speelt binnen de Vivaldi-meerderheid heeft volgens De Wever vooral te maken met frustraties over het feit dat de MR na de regering-Wilmès de regie over het regeringsbeleid is kwijtgespeeld.

Bekijk hieronder het fragment uit "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen