Videospeler inladen...

Gesprekken over handelsakkoord tussen EU en VK staan "op pauze", straks crisisoverleg tussen Von der Leyen en Johnson

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw handelsakkoord zijn gisteravond "op pauze" gezet omdat de voorwaarden voor zo'n akkoord er (nog altijd) niet zijn. Dat zegt Europees onderhandelaar Michel Barnier. Voorzitter Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie en Brits premier Boris Johnson bespreken de kwestie straks om 17u30.

"Na een week intens onderhandelen in Londen, samen met David Frost (de Britse onderhandelaar, red.), zijn we vandaag overeengekomen dat de voorwaarden voor een akkoord er niet zijn, door belangrijke meningsverschillen op vlak van eerlijke concurrentie, bestuur en visserij", schrijft Michel Barnier op Twitter.

"We zijn overeengekomen om de gesprekken te pauzeren om onze oversten te informeren over de stand van zaken van de onderhandelingen. Commissievoorzitter Von der Leyen en premier Johnson zullen de stand van zaken morgen (vandaag, 5 december, red.) in de namiddag bespreken." Intussen raakte bekend dat Von der Leyen en Johnson om 17u30 hebben afgesproken.

Frost heeft dezelfde boodschap eveneens op Twitter geplaatst. Nochtans kwamen de voorbije dagen af en toe signalen dat de onderhandelingen over een handelsakkoord voor een doorbraak stonden. Tegelijk circuleerden berichten dat dit niet juist was en dat de verschillende standpunten mijlenver uiteen bleven liggen. Dat laatste lijkt nu te kloppen.

"Dramamoment"

Straks is het dus aan Von der Leyen en Johnson om de kastanjes uit het vuur te halen. "Of het hen zal lukken om de gesprekken vlot te trekken, zal nog moeten blijken", zegt onze Europaspecialist Rob Heirbaut. "Misschien is dit het typische dramamoment dat in veel onderhandelingen nodig is om een doorbraak te forceren, maar we moeten afwachten of die er ook zal komen. Sommige mensen vertellen mij dat de kloof op dit moment nog onoverbrugbaar is."

Boris Johnson en Ursula Von der Leyen
PA Wire/PA Images

"Drie knelpunten geraken maar niet opgelost. De Europese Unie wil garanties op papier dat de Britse regering Britse bedrijven geen voordelen gaat toekennen die Europese bedrijven niet krijgen, zodat er dus een gelijk speelveld blijft bestaan." 

"Ook over de toegang van vissers uit de Europese Unie tot de Britse wateren liggen de standpunten nog ver uiteen. Vlaamse vissers, bijvoorbeeld, halen tot 50 procent van hun vangst in Britse wateren. Dat dreigt zonder akkoord weg te vallen, de Britten willen vooral zelf meer vis kunnen vangen.

"Ten slotte is er ook nog geen akkoord over wat er moeten gebeuren indien een van de twee partijen het handelsakkoord niet naleeft. Zeker de Europese Unie heeft er niet al te veel vertrouwen in dat het Verenigd Koninkrijk dat zal doen."

Bekijk hier een bijhorend fragment met Rob Heirbaut uit "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Overgangsperiode

Het handelsakkoord moet tegen 31 december in kannen en kruiken zijn want die avond om middernacht eindigt de overgangsperiode die begon toen het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 formeel uit de Europese Unie stapte. Sindsdien is de handel als vanouds blijven doorgaan volgens de bestaande regels, maar dat kan vanaf 1 januari 2021 niet meer.

"Eigenlijk hebben ze nog minder tijd", zegt Heirbaut. "Eigenlijk hebben ze nog maar een paar dagen. Bij een akkoord moet de hele tekst, dan praten we toch over enkele honderden bladzijden, worden nagelezen en door het Europees Parlement worden goedgekeurd. Dat duurt toch een paar weken. Om het in voetbaltermen uit te drukken: nu al zitten we in de toegevoegde tijd."

Bekijk hier een bijhorend fragment met Rob Heirbaut uit "Het Journaal Laat" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Harde brexit

Als een akkoord uitblijft, dan stevenen we af op een harde brexit. Dat betekent dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zich dan op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) moeten beroepen. Een van de gevolgen daarvan, zijn importheffingen op veel producten. 

Vooral voor België zou een "no deal"-scenario zware gevolgen hebben,  waarschuwt Heirbaut. "Volgens studies wordt ons land in dat geval een van de meest getroffen landen", zegt hij. "Er zouden bij ons 42.000 banen verloren kunnen gaan waarvan 28.000 in Vlaanderen."

"Onze economie is nauw met die van het Verenigd Koninkrijk verweven. We liggen dicht bijeen, veel vrachtwagen rijden er via ons land heen, veel bedrijven van bij ons exporteren naar daar."

In deze video leggen we je helder uit wat een brexit zonder handelsakkoord precies zou betekenen:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen