Foto: Radio 2

Circusartieste oefent in lege zalen cultuurhuis de Warande tijdens lockdown: "Het kriebelde om weer te beginnen trainen"

Cultuurhuis de Warande in Turnhout stelt haar lege zalen tijdens de lockdown ter beschikking van artiesten. Zij kunnen de zalen goed gebruiken als repetitieruimte, om zich voor te bereiden op nieuwe voorstellingen. Zo komt ook circusartieste Kimi Hartmann van Circus Ronaldo vier keer per week trainen in het cultuurhuis. "Ik doe aan trapeze en koorddansen, en het is belangrijk om mijn kracht en lenigheid te onderhouden", vertelt ze aan Radio 2 Antwerpen. 

Hoewel alle cultuurhuizen gesloten zijn voor het grote publiek, valt er nog steeds heel wat te beleven in cultuurhuis de Warande in Turnhout. Ook dat is gesloten tot eind januari, maar in de tussentijd maken ze online voorstellingen die je via de computer thuis kan volgen. Ook bereiden ze zich voor op een heropening in februari, en geven ze aan artiesten de kans om hetzelfde te doen.

"We stellen onze lege zalen graag ter beschikking van de artiesten, want zij hebben nood aan repetitieruimte. Daarnaast hebben ze ook nood aan contact met andere mensen die in de cultuursector actief zijn", zegt voorzitter Kathleen Helsen.

Trapeze en koordansen

Circusartieste Kimi Hartmann van Circus Ronaldo komt zo vier keer per week trainen in de Warande. "Ik ben in het circus geboren en merk dat ik ook niet zonder het circus kan. Ik mis het optreden, het applaus en het kriebelde om weer te beginnen trainen. Zo ben ik in de Warande terechtgekomen", vertelt Hartmann.

Ik mis het optreden en het applaus, maar we hebben iets om naar toe te werken

Circusartieste Kimmy Hartman

Voor circusartiesten is het vaak ook noodzakelijk om de sport te onderhouden. Anders verliezen ze te veel spierkracht. "Ik doe aan trapeze en koorddansen, dat vraagt veel kracht en lenigheid. Zoiets verdwijnt als je niet blijft trainen. De voorstellingen komen binnenkort ook terug, dus we hebben iets om naar toe te werken."

Solidariteitsfonds

Intussen hebben de bezoekers van de Warande tijdens deze tweede lockdown 7.200 euro ingezameld voor het solidariteitsfonds voor artiesten. Dat gaat naar alle Belgische artiesten die niet gesubsidieerd zijn en die geprogrammeerd stonden in de Warande in november, december en januari.  

Meest gelezen