Colruyt

Colruyt speurt met nieuwe scanner baksteen in paprikapoeder of teveel aan water in kip op

De Colruyt Group uit Halle heeft samen met de Leuvense start-up Xpectrum een toestel ontwikkeld dat in één oogopslag kan zien of de producten die ze geleverd krijgen van de juiste kwaliteit zijn. De scanner, spectrometer, kan zien uit welke stoffen het product is opgebouwd. Op deze manier kan voedingsfraude of minder kwalitatieve voeding sneller en makkelijker opgespoord worden. 

De Colruyt Group uit Halle voert dagelijks kwaliteitscontroles uit op haar producten om de kwaliteit ervan te garanderen. Tot nu toe werden heel wat producten onderzocht in het labo. Maar dat vraagt heel wat tijd en is ook duur. Daarom ging de supermarktketen op zoek naar een alternatief en ontwikkelde samen met het Leuvense bedrijf Xpectrum de spectrometer, de slimme handscanner. 

Toepassing scanner

"De scanner werkt op basis van lichtstralen die we afvuren op vlees en vis bijvoorbeeld", vertelt Simon Steverlinck van Xpectrum. "Door (de weerkaatsing van) licht kan het toestel nagaan uit welke stoffen het product is opgebouwd. Zo kunnen we binnen enkele seconden vaststellen of er bijvoorbeeld baksteen werd toegevoegd aan paprikapoeder  en of er gewone takjes werden toegevoegd aan thee. Maar we kunnen ook zien of er water werd toegevoegd aan kippenvlees. We kunnen eigenlijk snel nagaan of de producten die we geleverd krijgen, voldoen aan de kwaliteitscriteria van Colruyt. En kleurt de scanner rood, dan wordt het product voor verder onderzoek doorgestuurd naar het labo." 

Met de scanner kunnen we veel meer stalen testen 

Simon Steverlinck, Xpectrum

Het grote voordeel van de scanner is dat het heel wat tijd en geld uitspaart. "De innovatieve technologie maakt het mogelijk om op een snelle, eenvoudige en betrouwbare manier meer stalen te testen", zegt Steverlinck. "Tijdens de testperiode van een jaar konden we maar liefst 100 keer meer stalen analyseren. En het is ook goedkoper dan dat je alles laat testen in het labo. Het biedt heel wat voordelen dat er zelfs interesse is  van enkele supermarktketens in Duitsland en Noorwegen voor de scanner." 

Meest gelezen