Radio 2

De warmste kerstboom van Berlare: een stam en een ster van wol en 1.500 lapjes stof

In Berlare staat een kerstboom die volledig uit wol bestaat. De boom werd gehaakt door een heleboel vrijwilligers. “Onze boom staat voor warmte, liefde en steun voor iedereen die het nodig heeft in deze moeilijke tijd”, klinkt het. 

Tientallen vrijwilligers hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om een kerstboom te maken uit wol. Vzw Keramit, een open huis voor chronisch zieken, verzamelde de wol. “We begonnen vorig jaar met een paar lapjes stof en uiteindelijk is het een hele boom geworden”, vertelt Nancy Van Daele van de vzw.

Door een lintje in de boom te hangen steun je iemand die ziek of eenzaam is, of iemand verloren is

Nancy Van Daele

Lintjes voor het goede doel

De bedoeling van de vrijwilligers is om met de boom een beetje warmte te verspreiden in Berlare. “De boom staat voor warmte, liefde en steun”, gaat Van Daele verder. “Mensen kunnen in de boom een lintje hangen, met of zonder naam. Met hun lintje kunnen ze laten zien dat ze mensen steunen die ziek zijn, eenzaam zijn of iemand verloren hebben. Maar elke reden is eigenlijk goed!” Een lintje kost 1 euro en de opbrengst gaat naar de vzw. 

Een jaar werk

De kerstboom, die in de Ridderstraat in Berlare staat, is er niet op enkele dagen gekomen. “We hebben er een heel jaar aan gewerkt”, vertelt Van Daele enthousiast. “We hebben gedurende die periode wol verzameld en met tientallen vrijwilligers lapjes gehaakt. De boom is uiteindelijk 3,5 meter hoog en 1,5 meter breed en er zijn zo’n 1.000 tot 1.500 lapjes gebruikt. Na een tijd zijn we gestopt met tellen omdat het er zoveel waren”, lacht ze.  

Ook in de zomer

Vandaag doet de wollen boom nog dienst als kerstboom, maar het is de bedoeling dat hij het hele jaar zal blijven staan. “De boom is behandeld en kan dus tegen weer en wind”, zegt Van Daele nog. “We willen er tijdens de zomermaanden ook nog naar kunnen kijken, want het is ten slotte een boom die een lach op de gezichten van mensen tovert. En dat is zowel in de winter als in de zomer belangrijk.”

Radio 2
kasto80

Meest gelezen