Videospeler inladen...

De Warmste Week is begonnen: iedereen kan iemand bedanken die het verschil heeft gemaakt 

Siska Schoeters en Bart Peeters hebben vanochtend het startschot gegeven van "De Warmste Week" in een speciale uitzending, die te volgen was op verschillende radio- en televisiezenders van de VRT. Dit jaar draait de solidariteitsactie rond mensen bedanken die voor iemand anders het verschil hebben gemaakt in het "coronajaar" 2020. Hoe dat zal gebeuren op Radio 2, Studio Brussel, MNM, Eén en Ketnet, en hoe jij iemand anders kan bedanken, ontdek je in dit overzicht.

Om 8 uur vanochtend hebben VRT-gezicht Siska Schoeters en zanger Bart Peeters de aftrap gegeven van De Warmste Week 2020. In een grote gezamelijke startshow spraken ze de luisteraars en kijkers van VRT-netten Radio 2, MNM, Studio Brussel, Eén en Ketnet toe. Alle zenders kwamen kort vertellen wat ze de komende week van plan zijn. Na de show konden alle De Warmste Week-acties officieel beginnen.

Bekijk hier een eerste verslag over de start van De Warmste Week uit "Het Journaal" van 13u en lees daarna verder: 

Videospeler inladen...

Herbekijk hier de startshow van De Warmste Week en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Een goed idee, om in De Warmste Week uitgebreid ruimte te maken om elkaar te bedanken, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). "Je dankbaarheid uiten, is enorm belangrijk, om elkaar te blijven steunen in deze moeilijke tijden."

"Als je dankbaar bent, dan geef je aan iemand anders te kennen dat die iets waardevols heeft gedaan, dat die het verschil heeft gemaakt voor jou. Dankbaarheid uiten, dat is een bron van welbevinden: hoe meer we dat kunnen doen, hoe beter voor onszelf. Maar het heeft ook een positief effect op de persoon die bedankt wordt: dat stimuleert die persoon om bepaald gedrag te blijven stellen. Dankbaarheid heeft een sterk motiverend effect."

Bekijk in deze korte video wat de verschillende VRT-netten doen tijdens De Warmste Week, en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Radio 2: zing mee met "Het Warmste Koor" de klassieker "Ik hou van u"

Op Radio 2 worden mensen al zingend bedankt. Stijn Meuris van Noordkaap heeft hiervoor zijn klassieker "Ik hou van u" in een nieuw jasje gestoken. En die wil Radio 2 door zo veel mogelijk mensen uit volle borst laten meezingen, in hun "Warmste Koor". (weliswaar zonder de "geef me een kus" uit de originele tekst in de praktijk om te zetten)

Radio 2 nodigt iedereen uit om coronaveilig mee te zingen met de karaokevideo op de website van Radio 2 en een welgemeende "Ik hou van u" te zingen voor iemand die voor jou het verschil maakt. Misschien hoor je jezelf tijdens De Warmste Week op de radio of verschijn je zelfs in de officiële bedankvideo van Radio 2.

Er wordt niet enkel gezongen: David Van Ooteghem en Britt Van Marsenille bedanken ook nog steeds de warmste buren in "Beste buren voor De Warmste Week", elke dag tussen 10-12 uur en 16-18 uur. Radio 2-reporters als Cathérine Vandoorne en Anja Daems zullen de hele week coronaveilig langsgaan bij luisteraars met warme initiatieven. 

Studio Brussel: vraag jouw verzoekplaat aan in "Beats of love"

Studio Brussel bedankt traditiegetrouw met muziek, en dat is dit jaar niet anders. Vraag een verzoekplaat aan, om iemand die voor jou het verschil heeft gemaakt in 2020 op een bijzondere manier te bedanken. Die platen worden een hele week gedraaid in de "Beats of love"-uitzending, gepresenteerd door 4 duo's, vanuit Leuven. 

Michèle Cuvelier en Joris Brys, Eva De Roo en Sander Vandenhende, Fien Germijns en Stijn Van de Voorde en Kirsten Lemaire en Max Vryens trekken langs 20 verschillende locaties in Leuven: van de centrale gevangenis tot cultuurhuis STUK en ziekenhuis Gasthuisberg. 19 locaties liggen al vast, maar de 20e plek kan jij mee bepalen. 

Leuvenaars kunnen hun straat nomineren als "De Warmste Straat". Op de winnende locatie zal zangeres Selah Sue op kerstavond een coronaveilig miniconcert spelen. Zij heeft voor De Warmste Week 2020 een nieuwe versie gemaakt van Belpopklassieker "Beats of love" van Nacht und Nebel.

Elke dag zullen ook enkele artiesten live muziek spelen in het Radiohuis in Leuven. Zelf naar Leuven komen zit er natuurlijk niet in, maar je kan wel alle concerten volgen via je radio, stubru.be, de StuBru-app of op Eén. 

MNM: coronaveilig dansen op een "silent disco"-feestje

Radiozender MNM wil jongeren bedanken met een (kleinschalig en coronaveilig) feestje. Dj Brahim trekt door Vlaanderen met zijn mobiele "silent disco" om alle MNM-luisteraars die iets "warms" gedaan hebben te bedanken. De "Start to dj’s" zorgen voor de soundtrack in de koptelefoons van de feestvierders.

MNM heeft vandaag ook samen met Ketnet een Tiktok-challenge gelanceerd voor De Warmste Week. Onder de hashtags #eenlopendvuurtje en #dewarmsteweek kan iedereen via Tiktok laten weten wie hij of zij wil bedanken.

Eén: Dieter Coppens trekt rond met soep

Presentator Dieter Coppens trekt tijdens De Warmste Week met zijn soepbus op een roadtrip door Vlaanderen. Hij wil zo veel mogelijk soep uitdelen aan mensen die het verschil hebben gemaakt voor iemand anders in 2020. Dieter bedankt dus met soep onder de noemer #soeperbedankt: zijn roadtrip is te volgen op Eén en de website van Eén.

"In dit moeilijke jaar hebben heel veel mensen zich toch ingezet voor iemand anders. Het is echt tijd om hen eens in de bloemetjes te zetten, of ja, in de soep te doppen. Want geef toe: er is geen waardevoller cadeau dan een oprechte "dank je wel" van iemand te krijgen (en laat soep net de oermoeder van de warmte zijn)", aldus Coppens.

Op zijn tocht door Vlaanderen neemt hij elke dag een andere Eén-collega mee die hem helpt bij het verdelen van de soep en het bedanken. Zijn "soepporters" zijn Kevin uit "Down the road", Wim Lybaert, Siska Schoeters, Tijs Vaneste, Cath Luyten, Leen Dendievel en Eddy Planckaert.

Marie-Laure bedankt haar schooldirecteur met een soepje uit de soepbus (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ketnet: vlammen door Vlaanderen, met "Ketnet brandt weer"

Ook voor kinderen is 2020 een uitzonderlijk jaar geweest, waarvan ze het beste moesten zien te maken, samen met hun ouders, grootouders, leerkrachten en vrienden. Ketnet vroeg zich af wie de Ketnetters daarom extra willen bedanken. Ze hebben een oproep gedaan om dat van de kinderen zelf te horen.

Wrappers Gloria, Sarah, Sien, Sander en Thomas trekken tijdens De Warmste Week met hun vlam door Vlaanderen om positieve verhalen letterlijk te belichten. Elke wrapper neemt een provincie voor zijn rekening en zal daar langsgaan bij de jongste vlammers die het verschil maken. Op woensdag 23 december blikken de wrappers terug op hun warme week.

En wat gebeurt er nog?

  • In "Iedereen beroemd" op Eén gaat Joris Hessels al enkele weken elke donderdag op bezoek bij mensen die zorgen voor warmte en verbondenheid. In die rubriek "De vlam" reikt Joris ook zelf een helpende hand uit naar mensen die de vlam brandende houden in hun omgeving of gemeenschap.
  • Radio 1 besteedt al enkele weken aandacht aan De Warmste Week, door te focussen op het thema eenzaamheid, iets wat helaas onlosmakelijk verbonden is aan 2020. Zo vormt Radio 1 "De Warmste Belcirkel", een initiatief georganiseerd door de Bond zonder naam. De bedoeling is om telefonisch contact te houden met mensen die het moeilijk hebben. Radio 1 gaat een week lang naar mensen luisteren om op die manier belcirkels te vormen. Dat initiatief kan je volgen via Instagram, video, een audiodocumentaire en het programma "Byloo".

Hoe kan je De Warmste Week volgen?

Van 18 tot 24 december is De Warmste Week alomtegenwoordig op Radio 2, Studio Brussel, MNM, Eén en Ketnet. 

  • Op Eén wordt "Beats of love" van Studio Brussel elke dag uitgezonden van middernacht tot 10 uur. 
  • "Beste buren" van Radio 2 wordt uitgezonden op Eén van 10-12 uur en 16-18 uur. 
  • Op Ketnet is er elke dag een live-verslag van "De Warmste Week", maar ook op Ketnet.be, in de Ketnet-app en op de sociale media kan je de "Ketnet brandt weer" volgen.

De Warmste Week 2020 wordt op 24 december afgesloten door Bart Peeters en Siska Schoeters met "De warmste dankuwel van het jaar" op Eén. Het duo maakt in de namiddag meer dan vier uur live televisie op weg naar kerstavond, met een pak (on)bekende mensen die elkaar – virtueel – bedanken, warme verhalen van de voorbije week en dat allemaal in een muzikale kerstsfeer. Afspraak op 24 december tussen 13.30 uur en 18 uur.

Wil je graag weten hoe je iemand kan bedanken op Eén, Radio 2, Ketnet, MNM en Studio Brussel? Je vindt alle info op dewarmsteweek.be.

Meest gelezen