Denemarken stopt ten laatste in 2050 met exploitatie van olie en gas in de Noordzee

Het Deense parlement heeft een wet goedgekeurd die bepaalt dat het land ten laatste in 2050 stopt met de exploitatie van olie en gas in de Noordzee. Denemarken is de grootste olie- en gasproducent in de Europese Unie na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Milieuorganisaties zijn tevreden, maar klimaatactiviste Greta Thunberg is niet onder de indruk. 

De beslissing werd goedgekeurd door zowel de linkse regeringspartijen als door de centrumrechtse oppositie. Dat maakt dat het weinig waarschijnlijk is dat een andere meerderheid het plan later zou terugdraaien. De regering in Kopenhagen is dan ook blij dat een dergelijk grote meerderheid zich achter de beslissing geschaard heeft. 

Denemarken is de grootste producent van olie en gas in de Europese Unie. Het land is in 1972 begonnen met de exploitatie via boorplatformen in de Noordzee en pompt nu jaarlijks iets meer dan 100.000 vaten ruwe olie op. Dat is veel minder dan Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, maar die zijn geen lid van de EU. Denemarken is overigens een kleine producent, het VK haalt jaarlijks tien keer zo veel olie naar boven. 

Toch vindt de milieuorganisatie Greenpeace het een belangrijke stap en een voorbeeld voor andere landen. Denemarken is overigens een pionier in duurzame energie geworden en dan vooral in windenergie. Vooralsnog zijn Noorwegen en het VK niet van plan om het Deense voorbeeld te volgen. (Lees verder onder de tweet).

Niet iedereen is enthousiast. De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg twittert dat "het echte nieuws is dat Denemarken blijkbaar nog drie decennia lang fossiele brandstoffen gaat ontginnen". 

Meest gelezen