Radio 2

Diest vervangt alle lampen in  verlichtingspalen door ledverlichting

Diest gaat alle openbare verlichtingspalen de komende jaren  vervangen door de ultrazuinige ledverlichting. Met deze omschakeling hoopt de stad tot 50 procent te kunnen besparen op de jaarlijkse onkosten. En het is goed voor het milieu.

Vandaag wordt in Diest gestart met 4.450 verlichtingspalen te vervangen door ultrazuinige ledverlichting. De stad werkt hiervoor samen met de netbeheerder. De bedoeling is om het energieverbruik te beperken: "Door de ledverlichting kunnen we tot 50 procent besparen op de jaarlijkse onkosten, als we ze allemaal vervangen hebben", zegt schepen van stadsontwikkeling Bart Stals. "Doordat het energieverbruik daalt, heeft dat niet alleen invloed op de kostprijs, maar het is inderdaad ook beter voor het milieu, want je moet minder elektriciteit verbruiken."

"We hebben ondertussen al zo'n 650 toestellen omgeschakeld naar LED, maar we hebben er nog zo'n 3.800 te gaan. Door de kostprijs en door  technische redenen zullen we het plaatsen van de ledverlichting spreiden over zeven jaar", besluit Stals. De kostprijs van deze omschakeling bedraagt bijna 2,5 miljoen euro.

Meest gelezen