Kuurne & Cycling Vlaanderen

Eerste “bikepark” van Vlaanderen komt in Kuurne: “Iedereen kan er veilig zijn fietstechniek verbeteren”

Het eerste "bikepark" van Vlaanderen wordt aangelegd op het middenplein van de paardenrenbaan in Kuurne. Het wordt een afgesloten circuit waar jonge renners en liefhebbers kunnen trainen. Maar ook bijvoorbeeld senioren kunnen er een eerste ritje op een e-bike maken. 

Een "bikepark" is al een tijdje ingeburgerd in Nederland. “Daar hebben ze er al ongeveer 60 van”, zegt de Kuurnse burgemeester Francis Benoit (CD&V). Het bekendste voorbeeld is het “Tom Dumoulin bike park” in Sittard, Nederlands Limburg. Het is zeker geen mountainbike of bmx-parcours, het is geschikt voor wegwielrennen. Het circuit moet nog uitgetekend worden, maar de kans is groot dat er bijvoorbeeld een kasseistrook zal inzitten. Er zullen ook meerdere lussen zijn. De buitenkant wordt een groot ovaal, maar in de binnenkant zullen er meer bochten zijn.”

Veilig oefenen

Het bikepark krijgt een peter en een meter. Crosser en Europees kampioen Eli Iserbyt en oud-renster en VRT-commentator Lieselot  Delcroix. Ze wonen beiden in Kuurne. Iserbyt is heel tevreden met de ambitie van Kuurne en Cycling Vlaanderen: "Ik vind dit heel belangrijk. Vooral voor de jeugd. We zien nu in de winter dat het snel donker wordt, ze kunnen daar dan ’s avonds nog veilig op trainen. Ook een intervaltraining is niet altijd veilig op de openbare weg. Deze zomer gingen wij met de ploeg op stage naar het bikepark in Sittard, maar dat is niet kunnen doorgaan door corona."

De gemeente Kuurne investeert er 600.000 euro in. Ze bereiden dit project al een jaar voor samen met Cycling Vlaanderen. Zij zullen instaan voor het beheer van het park. “Er wordt meer dan ooit gefietst, de coronacrisis heeft dit nog versterkt. Het wegwielrennen wordt voornamelijk georganiseerd op de openbare weg. De toegenomen verkeersdrukte en de vele rotondes, verkeersdrempels en paaltjes zorgt er alleen maar voor dat het onveiligheidsgevoel bij fietsers enorm is gestegen. Dit circuit is afgesloten en dus volledig veilig.”

De jongste tijd wordt er vaker op een afgesloten parcours gefietst. Zoals op het autocircuit van Zolder. "Toch kan je dat niet vergelijken", zegt Massimo Van Lancker van Cycling Vlaanderen. "De naam zegt het zelf al.  80 procent van de tijd wordt er daarop geracet met auto's. Fietsers rijden er drie keer per week 's avonds op. Ze gaan daar zeker kunnen blijven fietsen, we zijn daar heel blij mee. Maar de mogelijkheden zijn er veel beperkter dan in het bikepark in Kuurne."

Iedereen welkom

Het "bikepark" is er niet alleen maar voor de sportieve fietsers. “Het zal verhuurd worden aan professionele en amateurclubs, maar ook verenigingen en scholen. Er zullen ook fietskampen worden georganiseerd. Je zal er verschillende soorten fietsen kunnen huren en uitproberen. Senioren kunnen er leren rijden met een elektrische fiets, maar ook kinderen kunnen oefenen met hun eerste fiets. Jonge renners en liefhebbers zullen er in een peloton leren rijden of de perfecte spurt leren inzetten. Ook triatleten kunnen er trainen op hun speciale fiets", zegt Benoit.

Wieler- en paardensport hand in hand

Het wielercircuit wordt gebouwd op de Hippodroom in Kuurne. “Het komt op het middenplein van de renbaan. De paardenraces kunnen dus zeker nog georganiseerd worden. Wij zijn ervan overtuigd dat het ook voor het paardenrennen een goede zaak is. Dat is al een tijdje minder populair aan het worden. De infrastructuur en de parking is er al. Het is ook de startplaats van de wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne”, besluit Benoit.

Het is de bedoeling dat de eerste steen kan gelegd worden wanneer het WK wielrennen in Vlaanderen wordt georganiseerd, dat is in september 2021. 

(Video: het Tom Dumoulin bike park in Sittard.)

Meest gelezen