Deze Tigrese vluchtelingen in Soedan hebben alleszins toegang tot water en andere hulp van de VN.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Gevechten verhinderen humanitaire hulp van de Verenigde Naties in de Ethiopische provincie Tigray

Enkele dagen geleden had de Ethiopische premier Abiy Ahmed de overwinning uitgeroepen in de strijd in de provincie Tigray. Hij heeft toen het licht op groen gezet voor internationale hulpverlening, maar volgens de Verenigde Naties kan dat niet omdat er op veel plaatsen nog altijd gevochten wordt. 

De Ethiopische regering maakte zich sterk dat het lokale bevrijdingsfront in Tigray, het TPLF, zo goed als verslagen was. Daarop sloot Addis Abeba een akkoord met de Verenigde Naties om hulpkonvooien in de door het regeringsleger gecontroleerde gebied in Tigray toe te laten.

Die controle blijkt echter niet zo stevig te zijn. Volgens de Verenigde Naties is de situatie erg complex en wordt er op veel plaatsen in Tigray gevochten. Dat maakt de situatie te gevaarlijk voor humanitaire konvooien. Overigens zouden de voorbije dagen zeker vier hulpverleners gedood zijn. De VN heeft weliswaar een akkoord over hulp met de federale regering van Ethiopië, maar zou nu ook een akkoord willen met alle partijen, dus ook met het TPLF. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Ook de Britse omroep BBC heeft contact gehad met mensen in Mekelle, de provinciehoofdstad van Tigray en ook die bevestigen dat er gevechten zijn vlakbij de stad. Ook dat wijst om een situatie die zeker nog niet onder controle is. Nochtans had het Ethiopische persagentschap eerder beelden verspreid van regeringssoldaten die poseren in Mekelle. 

Tekort aan voedsel en medisch materiaal

Nochtans is die humanitaire hulp dringend nodig. De voorbije dagen werd gemeld dat twee van de zes miljoen inwoners van Tigray dringend voedsel nodig zou hebben. Er zijn 45.000 mensen vanuit Tigray naar buurland Soedan gevlucht. Die kunnen vrij snel bevoorraad worden door humanitaire organisaties, maar dat geldt niet voor de wellicht tienduizenden andere mensen die binnen Tigray op de vlucht zijn geslagen. Het Ethiopische leger zou bovendien verhinderen dat nog meer mensen naar Soedan trekken.

Zeker is dat medici in ziekenhuizen in onder meer Mekelle, maar wellicht ook andere steden, roepen om meer medisch materiaal en pijnstillers om de talrijke gewonden te verzorgen. Uiteraard is er ook nog de dreiging van het coronavirus in Tigray. 

Een speciaal geval is het lot van de 96.000 vluchtelingen uit buurland Eritrea die al jaren in kampen in Tigray wonen. Ook daar is een tekort aan voedsel, maar de BBC maakt ook melding van weliswaar onbevestigde berichten over aanvallen en ontvoeringen tegen die Eritrese vluchtelingen. Velen van hen zouden uit Eritrea gevlucht zijn om de lange dienstplicht daar te ontlopen. Gevreesd wordt dat Eritrea, dat zijn steun heeft uitgesproken voor het Ethiopische offensief in Tigray, die mensen nu zou dwingen (of laten dwingen door Ethiopië) om terug te keren. 

Meest gelezen