Grootste expo ooit over Fabeltjeskrant opent in Mechels speelgoedmuseum: “Er ligt zelfs een lolly van 52 jaar oud”

Zaterdag start de tentoonstelling “Op reis door Fabeltjesland” in het speelgoedmuseum in Mechelen. Die draait rond de populaire Nederlandse kinderreeks, De Fabeltjeskrant. Door het coronavirus werd de opening tot driemaal toe uitgesteld. “We zijn blij dat we eindelijk publiek kunnen ontvangen. Het is de grootste tentoonstelling over de Fabeltjeskrant die ooit al ergens heeft gestaan”, klinkt het.

“Hallo Meneer de Uil. Waar brengt u ons naartoe?”, het zijn de eerste woorden uit de begintune van De Fabeltjeskrant en verschillende generaties kunnen ze feilloos meezingen. De eerste uitzending verscheen in 1968 op het televisiescherm. Er volgde een musical, een film en sinds kort zijn de inwoners van het Grote Dierenbos in Fabeltjesland ook digitaal te bewonderen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik was zes jaar toen Meneer de Uil voor het eerst op televisie was. Mijn moeder zei altijd: "Je keek ernaar en er gebeurde iets met je"

Paul van den Heuvel, verzamelaar

Over de jaren heen werden er tonnen merchandise over het programma gemaakt, van puzzels tot dozen van waspoeder met de afbeelding van Meneer de Uil erop. Vanaf zaterdag zijn deze spullen, samen met enkele originele poppen uit de reeks, te bewonderen in het speelgoedmuseum in Mechelen.

Verslaving

De spullen komen allemaal uit de collectie van de Nederlandse verzamelaar Paul van den Heuvel. Hij verzamelt spullen van verschillende televisiereeksen en films, maar “De Fabeltjeskrant” is voor hem toch extra speciaal, omdat het de start van zijn talrijke verzamelingen betekende. “Ik was zes jaar toen Meneer De Uil voor het eerst op televisie was”, vertelt van den Heuvel. Mijn moeder zei altijd: “Je keek ernaar en het deed iets met je.” Nu 50 jaar later is het wel duidelijk dat het ondertussen verweven zit in mijn DNA. Het is verslavend, maar het is de leukste verslaving die er is."

700 stuks

De tentoonstelling van de Fabeltjeskrant in het speelgoedmuseum is de grootste die ooit ergens te zien was. Hij telt zo’n 700 stuks. “Er zit zelfs een lolly bij van Meneer de Uil uit 1968. Wie bewaart er nu een lolly voor 52 jaar? Maar ik vind hem fantastisch.”

Ondertussen zou je denken dat van den Heuvel al alles verzameld heeft wat er over de Fabeltjeskrant te vinden is, maar niets is minder waar. “In de tentoonstelling ligt ook een heel klein ringetje met een foto van Meneer de Raaf erop. Het is zo’n ringetje dat je uit een snoepautomaat haalt. Je gooit er dan een kwartje in, even draaien en dan komt er zo’n eitje uit met dat ringetje in. Die kwam ik laatst toevallig tegen toen ik in een bakje met snuisterijtjes zat te snuffelen. Het is een heel zeldzaam item, want het is de enige die ik in 52 jaar gezien heb, maar er moeten er dus meer van zijn. Elke markt waar ik nu kom, duik ik meteen in de bak met de kleine snuisterijen, want je weet maar nooit.”

De tentoonstelling “Op reis door Fabeltjesland” loopt tot 21 februari. Voorlopig kan je die enkel bezichtigen in het weekend en tijdens schoolvakanties. Tickets moeten op voorhand gereserveerd worden.

Meest gelezen