Huisarts uit Deurne roept projectontwikkelaar op om mee iets te doen aan het huisartsentekort

In sommige regio's is er een huisartsentekort. Huisarts Helena Peeters uit Deurne roept lokale overheden en projectontwikkelaars op om daar mee iets aan te doen. Ze wil zelf al enkele jaren haar praktijk in Deurne-Zuid uitbreiden, want ze moet elke dag nieuwe patiënten weigeren omdat haar huidige praktijk te klein is. Ze sprak al met één van de projectontwikkelaars die een nieuwe wijk bouwt in de buurt. "Maar ze konden me enkel een volledig afgewerkt appartement voorstellen van 250.000 euro, dat ik dan zou moeten ontmantelen en opnieuw inrichten." Na een telefoon van onze redactie belooft projectontwikkelaar Matexi nu toch te bekijken of er iets mogelijk is in een volgende bouwfase volgend jaar. 

In Deurne-Zuid wordt volop gebouwd aan een nieuwe wijk met bijna 600 woningen, goed voor zo'n 2000 nieuwe inwoners. "Die zijn nu allemaal op zoek naar een huisarts in de buurt en ik moet er dagelijks weigeren", zegt huisarts Helena Peeters. "Ik heb de praktijk overgenomen van mijn vader en zit nog in het ouderlijk huis met twee kabinetten. We zijn wel met vier artsen, maar toch kunnen we niet meer patiënten aannemen omdat we daar ook de ruimte voor nodig hebben."

Contact met projectontwikkelaar

De huisarts was zelf al een tijd op zoek naar ruimte om haar praktijk uit te breiden. Zo zou ze extra collega's kunnen inzetten. Daarom stapte ze zelf naar projectontwikkelaar Matexi. "Het voorstel dat ze dan deden, was dat ik een volledig afgewerkt appartement zou kopen, om dat weer af te breken om er een praktijk in te maken. Dat zijn natuurlijk zotte kosten om bijvoorbeeld een spiksplinternieuwe keuken en badkamer uit te breken. Dan denk ik dat het toch logischer is om een casco ruimte te kopen die we meteen goed kunnen inrichten."

Het zijn te zotte kosten om een volledig afgewerkt appartement te kopen, en het dan weer af te breken voor een nieuwe praktijk

Huisarts Helena Peeters

Maar om nog zo'n ruwbouwruimte te kopen, was ze te laat, volgens de projectontwikkelaar. Dat zegt Kristoff De Winne van Matexi: "We moeten ons natuurlijk houden aan onze plannen en aan de voorwaarden die opgelegd zijn in de bouwvergunning op een bepaald moment. We kunnen er niet zomaar wat aan veranderen." Dat begrijpt de huisarts wel, al heeft ze toch haar twijfels. "Ze zouden me contacteren voor een volgende fase, maar toen ik zelf nog eens contact opnam, zeiden ze me dat ik weer te laat was", vertelt Peeters. 

Volgende bouwfase

Na een telefoontje van onze redactie, maakt de projectontwikkelaar nu toch een belofte. "In de fase waarmee we volgend voorjaar starten, zijn ook commerciële ruimtes voorzien. Daar kan mogelijk ook wel een huisartsenpraktijk ingericht worden. We kunnen wel niet werken op maat. Wij moeten zelf ook rekening houden met de voorwaarden die aan de verkaveling verbonden zijn. Maar nu is het ideale moment om het te bekijken, aangezien we de plannen voor de volgende fase, in de eerste helft van volgend jaar, aan het voorbereiden zijn."

Huisarts Helena Peeters blijft sceptisch. “Ik hoop dat ze me inderdaad zullen contacteren, maar dat hebben ze me de vorige keren ook beloofd... Ik kijk er in elk geval naar uit.”

Stad biedt al ondersteuning

Het Antwerps stadsbestuur reageert dat ze nu al ondersteuning bieden aan huisartsen die een nieuwe praktijk willen opstarten. De stad gaat met hen in gesprek om te bekijken waar nieuwe praktijken kunnen komen. "Wij doen als stad al jaren heel zware inspanningen om huisartsen te ondersteunen, zeker in de zones met te weinig huisartsen", zegt schepen Fons Duchateau (N-VA). "We gaan mee op zoek naar locaties en we begeleiden nieuwe huisartsen ook op juridisch, financieel, architecturaal en fiscaal gebied om hen zo goed mogelijk te ontlasten." 

Meest gelezen