CD&V-voorzitter Coens in kerstmanifest: partij meer smoel geven door het vaker op te nemen voor "gewone mensen"

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft zijn kerstmanifest gelanceerd, waarin hij de grote lijnen uitzet voor de komende jaren. Nabijheid, ecologie, technologie, vertrouwen in de mens en zijn creativiteit en een betere werking van de democratie: dat worden zijn belangrijkste aandachtspunten. Ook de "gewone mens" moet centraal staan. 

"Power to the people" luidt de baseline van het kerstmanifest van Joachim Coens. CD&V moet terug naar zijn oude motto "Omdat mensen belangrijk zijn", vindt de voorzitter die al een jaar geleden aan het roer van de partij kwam. Door de politieke crisis en de coronacrisis heeft hij tot nu toe maar weinig tijd aan de vernieuwing van zijn electoraal zwalpende partij kunnen besteden. Maar nu de regering-De Croo eindelijk op de rails staat en het coronavirus stilaan in de verdrukking komt, heeft hij een manifest klaar.  

Hoe mensen eruitzien of waar ze in geloven, doet er niet toe. Wel hun inzet voor de samenleving

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Beluister hier een gesprek met Joachim Coens in "De ochtend" over zijn kerstmanifest (en lees verder onder de audio):

"Impact: daarover gaat het", schrijft Joachim Coens. "Gewone mensen terug sterk maken in de wereld." De Vlaamse christendemocraten moeten de "gewone mensen" herontdekken, vindt hij. "Daarmee bedoel ik de mensen die elke dag opnieuw hun verantwoordelijkheid nemen, die gaan werken en zorgen voor hun naasten, die zonder pretentie of arrogantie leven en er gewoon het beste van maken. Hoe ze eruit zien of waar ze in geloven, doet er niet toe. Wel hun inzet voor de samenleving."

Volgens Coens heeft de coronacrisis een aantal dingen op scherp gezet. "Wat we nu normaal vinden - hoe mensen zich eenzaam voelen, verweesd, uitgeput, onzeker - dat hoeft helemaal niet normaal te zijn. We moéten ons niet laten behandelen als louter consumenten, personeel of data. We moéten niet aanvaarden dat we leven onder stress, vervuiling en vervreemding van elkaar. Mensen zijn belangrijk, de wereld waarin ze leven moet een plek zijn waar ze zich thuis, veilig, gezond en gerespecteerd voelen.”

De overheid moet niet overnemen wat mensen zelf kunnen doen en beslissen

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Mensen zijn belangrijk, dus. "Je kan door de ongelooflijke dingen waartoe je in staat bent heel wat impact hebben op je eigen leven, op de ander, maar ook op je omgeving of op de planeet, en dat is onze oproep. We willen mensen versterken in hun creativiteit, in hun verantwoordelijkheid, in de zorg voor anderen. Zodat ze  terug grip hebben op de wereld. De power, de kracht, ligt bij de mens." 

Die kracht heeft veel te maken met de creativiteit van de mens, maar ook met zijn verantwoordelijkheidszin. "Wie mee verantwoordelijk is voor de gevolgen van een beslissing, zal meer doordacht handelen", aldus Coens. "De overheid moet niet overnemen wat mensen zelf kunnen doen en beslissen. Ze moet daar zijn waar mensen echt meer houvast nodig hebben." Net daarom moeten mensen volgens Coens ook zorgen voor elkaar, want "dat geeft ook zin aan het leven".

Wij weigeren te kiezen voor de dood. Wij kiezen voor het leven, al is het leven niet perfect

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Volgens de CD&V-voorzitter worden we geraakt door het leven van andere mensen. "Daarom komen wij op voor elk leven, ook als het kwetsbaar of verstoten is", raakt hij de abortuskwestie aan. "Wij weigeren te kiezen voor de dood. Wij kiezen voor het leven, al is het leven niet perfect." CD&V moet voor hem de partij van het leven en van de liefde zijn.

De visietekst van Coens moet de aanzet zijn voor een congres in mei 2021. Intussen worden partijleden en niet-leden uitgenodigd om mee te denken op een participatieplatform dat "Zuurstof" heet. 

Meest gelezen