Kunnen we coronavaccins ook aan kinderen geven? En is het een probleem dat zij (nog) geen voorrang krijgen?

Sinds het begin van de coronapandemie krijgen we veel vragen binnen over de gevaren of de gevolgen voor kinderen. Dat is ook zo met de coronavaccins die in aantocht zijn. In "De wereld vandaag" probeert Levi Hoste antwoorden te geven. Hij is kinderarts in opleiding bij het UZ in Gent en lid van de COVID-19 task force van de Belgische pediaters.

Beluister hier het gesprek met Levi Hoste in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de audio):

1. Kunnen we de bestaande coronavaccins aan kinderen toedienen?

"Het is niet zo simpel als het lijkt", zegt Hoste. "Kinderen zijn heel specifieke wezentjes. Ze vergen een aparte aanpak. Van de vaccins die nu in ontwikkeling zijn en op gezonde volwassen proefpersonen zijn getest, hebben we nog geen data die stellen dat ze werken bij kinderen én veilig zijn voor kinderen. Zolang die twee basisvoorwaarden niet zijn voldaan, kunnen we de coronavaccins niet aan kinderen toedienen."

2. Vindt momenteel onderzoek over coronavaccins voor kinderen plaats?

"Zowel farmaceutische bedrijven als wetenschappers zijn volop bezig om aan te tonen dat de coronavaccins in ontwikkeling werken bij kinderen én veilig zijn voor kinderen. Als nieuwe medicatie bij de mens wordt getest, gebeurt dat in de regel altijd eerst bij gezonde volwassenen. Kinderen komen altijd later aan de beurt, dat is ook zo bij de coronavaccins." 

"Omdat kinderen, in tegenstelling tot volwassenen, niet zelf kunnen beslissen om proefpersoon te zijn, komen daar altijd de nodige ethische overwegingen aan te pas. Dat zal bij de coronavaccins niet anders zijn."

3. Zolang het onderzoek bij kinderen loopt, zullen ze geen coronavaccin kunnen krijgen?

"Dat klopt, maar we zijn wel hoopvol. De coronavaccins die nu in ontwikkeling zijn, zijn uitermate werkzaam als we de rapporten kunnen geloven. We hopen dat dit ook bij kinderen het geval zal zijn. We kunnen geen parallel trekken met voorgaande vaccins voor andere ziektes die we nu wel al aan kinderen toedienen, maar we zijn hoopvol dat de farmaceutische firma's hun werk goed doen en ook op kinderen inzetten."

4. Zullen we de coronavaccins die we aan volwassenen dienen ook zonder meer aan kinderen kunnen toedienen?

"Het varieert erg sterk. Niet elk vaccin of vaccintype is hetzelfde. We kunnen er ook niet zomaar van uit gaan dat een vaccin bij kinderen werkt omdat het bij volwassenen werkt. Nog belangrijker is dat het veilig is voor kinderen. We kunnen niet tolereren dat kinderen slecht op het coronavaccin zouden reageren, zeker als het vrijwillig is want we hopen dat mensen op termijn ook hun kinderen zullen laten vaccineren."

5. Is het eigenlijk wel een probleem dat kinderen (nog) niet op de lijst met prioritaire groepen staan?

"Daar valt iets voor te zeggen. We gaan er met de COVID-19 task force van de Belgische pediaters voor pleiten om kinderen absoluut niet te vergeten. Die task force is al aan het begin van de pandemie opgericht met de bedoeling om voor kinderen op te komen en antwoorden te geven op vragen die we uit allerlei hoeken krijgen. Dat doen we altijd al op basis van wetenschappelijk onderzoek en dat zal met vragen over de coronavaccins niet anders zijn."

6. Kan het dan zijn dat uit onderzoek blijkt dat kinderen het coronavaccin niet hoeven te krijgen?

"Ik durf niet te zeggen dat het coronavaccin niet nodig zal zijn voor kinderen. Vroeg of laat zal het allicht nodig zijn om kinderen of een groep kinderen mee te nemen in de vaccinatiestrategie. We mogen niet vergeten dat sommige kinderen een risicoprofiel hebben."

"Tot nu toe konden we ouders altijd geruststellen. Hoewel het om een virale infectie gaat, is het overgrote deel van de kinderen niet ernstig ziek. Dat geldt ook voor kinderen met een chronische aandoening. We hebben weinig schrik dat zij een ernstige covidinfectie zullen krijgen."

Meest gelezen