Radio 2

Kneistival stopt er na 34 jaar mee: “Er komt een opvolger, maar veel kleinschaliger”

Het gratis muziekfestival in Knokke-Heist, Kneistival, houdt ermee op. Elk jaar in juli kwamen binnen- en buitenlandse groepen 5 dagen spelen op het Heldenplein. Door de hoge kosten en de coronapandemie houdt de gemeente het nu bij een kleinschaligere opvolger van 3 dagen.

Afgelopen zomer werd het festival geannuleerd door het coronavirus. Het gemeentebestuur gelooft er niet in dat ze in de zomer van 2021 weer grote evenementen kan organiseren. “We organiseren iets kleinschalig waarbij de bewoners van Knokke-Heist inspraak zullen krijgen”, zegt schepen Jan Morbee (Gemeentebelangen). “Met de opvolger “Muziek op het plein” worden er op 3 dagen veel optredens georganiseerd op verschillende pleinen. Ik kan al verklappen dat Raymond van het Groenewoud die deze zomer op Kneistival ging spelen, er in 2021 zeker zal bij zijn.”

Te hoge kosten

Zowat alle bekende Vlaamse groepen speelden er: Clouseau, Gorki, Daan, De Kreuners, The Scabs, Arno, Raymond van het Groenewoud, … Maar ook buitenlandse artiesten als The Levellers, 10cc, The Troggs, Katrina & the Waves en Suzanne Vega. Ook veel beginnende Belgische muzikanten kregen er kansen.

De kost van het vijfdaagse festival lag hoog met een budget van 300.000 euro. De gemeente had het al enkele jaren moeilijk om de centen daarvoor te vinden. “Het is niet evident dat een gemeente zoiets groot organiseert. Het is een enorme investering, zeker als je het gratis wilt houden. Het is niet dat er niets in de plaats komt, maar we moeten even gas terugnemen. Sowieso konden we het enkele jaren niet meer op het Heldenplein organiseren, want dat wordt volledig heraangelegd”, besluit Morbee.

Meest gelezen