Limburger Dirk Ramaekers tekent vaccinatiestrategie uit: "Snel vaccineren kan alleen als we derde coronagolf kunnen vermijden"

Dirk Ramaekers is de medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Hij staat aan het hoofd van de taskforce die de vaccinatiestrategie in ons land heeft uitgewerkt. Het is de bedoeling om tegen de zomer een groot deel van de bevolking te vaccineren, maar dat kan alleen als we een derde golf aan besmettingen kunnen voorkomen, zo waarschuwt Ramaekers. 

Dokter Dirk Ramaekers komt uit Lummen en is momenteel medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Hij zal de grootschalige vaccinatie tegen het coronavirus uittekenen en in goede banen leiden. Het vaccineren moet via een strak plan gebeuren, omdat één  vaccin op extreem koude temperatuur bewaard moet worden. "De eerste vaccins komen van Pfizer, die moeten op -70° Celsius bewaard worden. Daarenboven worden ze in pakketten van 500 of 1.000 dosissen geleverd. Op enkele dagen tijd moeten die dus toegediend worden. Vandaar dus dat we denken om ze te verdelen via de ziekenhuizen. Maar bijvoorbeeld ook via grote rusthuizen. We zijn dat nu samen met Pfizer aan het uittekenen. Het bedrijf is dat ook in andere landen aan het doen."

De bevolking op korte tijd vaccineren is geen eenvoudige klus. Er is veel personeel voor nodig. Ramaekers waarschuwt dan ook. "We moeten een derde golf aan coronabesmettingen absoluut vermijden. want dat zal zeker een impact hebben op het toedienen van die vaccins. We zijn daarom met heel veel mensen alles in het werk aan het stellen om zo'n derde golf te voorkomen"

Prioriteiten

Eerst zullen de bewoners en personeelsleden van rusthuizen gevaccineerd worden, samen met huisdokters, thuisverpleegkundigen en het personeel van ziekenhuizen. Daarna komt de rest van de bevolking aan de beurt. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk mensen voor de zomer nog te vaccineren. "Ik wil daar geen exacte timing op plakken omdat veel afhangt van de goedkeuring van de andere vaccins. Er mag ook niets misgaan met de productie, want dat zal meteen impact hebben."

Meest gelezen