LIVEBLOG - Erika Vlieghe: "Niet wachten tot volgende crisis komt aankloppen", daling besmettingen gaat minder snel

De coronacijfers in ons land blijven de goede kant op gaan. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen daalt wel minder snel. "Pas eind december zouden we onder de drempel van 800 bevestigde besmettingen per dag kunnen geraken", zegt viroloog Steven Van Gucht. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Erika Vlieghe waarschuwt: "We moeten ons permanent op een crisis voorbereiden en niet wachten tot die komt aankloppen"

Het coronavirus heeft tijdens de tweede golf zo hard kunnen toeslaan in ons land door een gebrek aan een gevoel van urgentie, de versnippering van bevoegdheden en het grote spanningsveld tussen externe experten en het beleid. Dat heeft infectiologe Erika Vlieghe verklaard in de bijzondere Kamercommissie bevoegd voor het onderzoek naar de aanpak van de COVID-19-epidemie in ons land. Ze voegt eraan toe dat we ons permanent op een (nieuwe) crisis moeten voorbereiden en niet op onze lauweren mogen rusten.

Lees meer in dit artikel:

Steven Van Gucht: "Drempel van 800 bevestigde besmettingen per dag pas eind december verwacht"

Alle coronacijfers in ons land blijven dalen, al zit er wel een vertraging in de snelheid waarmee het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen daalt. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de vrijdagse persconferentie van Sciensano. Vooral in Vlaanderen daalt het tempo, maar er is voorlopig nog geen sprake van een stabilisatie.

Welke verklaring heeft Sciensano voor de vertraging in de daling? "Enerzijds kan die een gevolg zijn van het ruimer testen, bij het aanpassen van de teststrategie op maandag 23 november (ook mensen met een hoogrisicocontact en/of wie terugkwam uit een rode zone, maar geen symptomen heeft, kan worden getest, red). Te meer omdat de vertraging zich voordoet bij alle leeftijdsgroepen en in alle provincies."

"Anderzijds wordt die vertraging ook beïnvloed door een toename van besmettingen bij kinderen, zeker bij kinderen onder 10 jaar. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de heropening van de scholen na de herfstvakantie", zegt Van Gucht. "De besmettingsgraad bij kinderen lag 20 procent hoger dan de week ervoor, maar het gaat slechts om kleine aantallen. Zo maken kinderen nu 3 procent uit van alle nieuwe besmettingen, een besmettingsgraad die ver onder die van de volwassenen blijft liggen. De meeste besmettingen doen zich voor bij 20-jarigen (15 procent) en bij 80-plussers (15 procent)."

Het aantal besmettingen halveert nu om de 18 dagen. "Dat betekent dat we ook pas eind december een weekgemiddelde te kunnen bereiken dat onder de drempelwaarde van 800 bevestigde besmettingen per dag ligt", zegt Van Gucht. Eerder van de week gaf minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan dat we eerst 14 dagen onder de 800 bevestigde besmettingen en 75 ziekenhuisopnames per dag moeten blijven vooraleer er over versoepelingen kan worden gesproken.

Minder dan 300 nieuwe sterfgevallen in Frankrijk

In Frankrijk zijn op 24 uur tijd in ziekenhuizen minder dan 300 mensen aan COVID-19 overleden, zo heeft de Santé publique France (SpF) meegedeeld. Er zijn 284 mensen aan de longziekte bezweken. Gisteren waren dat er 326. Sinds maart heeft het nieuwe coronavirus in Frankrijk al aan 54.767 mensen het leven gekost, 37.608 van hen in het ziekenhuis.

In de afdelingen intensieve zorg verbleven vandaag  3.283 coronapatiënten tegen 3.415 donderdag en 3.478 woensdag. In de laatste 24 uur zijn 165 patiënten in de intensieve zorg beland. Ziekenhuizen tellen nu 26.283 coronazieken tegen 26.675 donderdag. Op 16 november was er een piek van meer dan 33.000 patiënten. In een etmaal zijn 1.400 nieuwe patiënten opgenomen.

De positiviteitsradio blijft met 10,7 procent stabiel. In de laatste 24 uur zijn 11.221 nieuwe besmettingen geregistreerd, tegen 12.696 de dag daarvoor.

België nu bij betere leerlingen van Europese klas op vlak van besmettingen

België is opgeklommen tot een van de betere leerlingen van de Europese klas op vlak van vastgestelde besmettingen. Dat blijkt uit het dagrapport van Sciensano. Met een gemiddelde van 248 gevallen per 100.000 inwoners moet ons land enkel IJsland (58), Ierland (82), Finland (108) en Noorwegen (122) laten voorgaan.

Luxemburg staat aan de andere kant van het spectrum met 1.213 gevallen per 100.000 inwoners, op de voet gevolgd door Kroatië (1.083) en Litouwen (1.011).

Politie beëindigt samenkomst van honderdtal jongeren in Namen

Aan de Citadel van Namen heeft de politie vanavond een einde gemaakt aan een bijeenkomst van een honderdtal jongeren. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt.

De jongeren, overwegend minderjarigen, zijn wellicht na school bijeengekomen. Een politiepatrouille stootte omstreeks 17.30 uur op de bijeenkomst. Een deel van de aanwezigen kon worden gecontroleerd en geverbaliseerd, anderen zijn vertrokken.

Volgens de Naamse politie is de plaats gekend voor bijeenkomsten, vooral op vrijdag, en wordt er dan ook vaak gecontroleerd. Overtreders van de coronaregels riskeren een boete van 250 euro.

Bart De Wever (N-VA): "Het lijkt mij een no-brainer dat je niet voor versoepelingen pleit met Kerstmis"

De Antwerpse burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zich vaak kritisch uitlaat over het federale coronabeleid, schaart zich wel achter de beslissing van het Overlegcomité om de strenge coronamaatregelen nog een tijdje aan te houden. Hij deelt de kritiek van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op de lockdownmaatregelen niet.  

Lees meer in dit artikel:

Circusartieste oefent in lege zalen cultuurhuis de Warande tijdens lockdown: "Het kriebelde om weer te beginnen trainen"

Cultuurhuis de Warande in Turnhout stelt haar lege zalen tijdens de lockdown ter beschikking van artiesten. Zij kunnen de zalen goed gebruiken als repetitieruimte, om zich voor te bereiden op nieuwe voorstellingen. Zo komt ook circusartieste Kimmy Hartman van Circus Ronaldo vier keer per week trainen in het cultuurhuis. "Ik doe aan trapeze en koorddansen, en het is belangrijk om mijn kracht en lenigheid te onderhouden", vertelt ze aan Radio 2 Antwerpen. 

Lees meer in dit artikel:

Zwitserse skigebieden mogen opengaan, onder voorwaarden

De Zwitserse skigebieden mogen weer opengaan vanaf dinsdag 22 december. Ze moeten wel een speciale toelating krijgen van de regering van hun kanton, op basis van de coronacijfers. Zwitserland gaat dus niet zo ver als buurlanden Frankrijk, Italië en Duitsland, die hun skigebieden sluiten. 

In Oostenrijk openen ze wel, maar tijdens de kerstvakantie zijn hotels en restaurants dicht . De Zwitserse regering wil binnenlands skitoerisme mogelijk maken, maar neemt geen speciale maatregelen om buitenlands toerisme te ontraden. Wie uit een risicoland komt, moet wel tien dagen in quarantaine. België staat niet op de lijst van risicolanden.

De coronacijfers zijn de laatste tijd opnieuw aan het stijgen in Zwitserland. De voorbije 24 uur zijn er 4.382 besmettingen geregistreerd. Het totale aantal besmettingen in Zwitserland en Liechtenstein ligt nu op iets meer dan 344.000 en het aantal overlijdens is op een dag tijd gestegen met 101 tot 4.848. Op een dag tijd zijn er ook 199 mensen opgenomen in een ziekenhuis. 

AFP or licensors

Kunnen we coronavaccins ook aan kinderen geven? En is het een probleem dat zij (nog) geen voorrang krijgen?

Sinds het begin van de coronapandemie krijgen we veel vragen binnen over de gevaren of de gevolgen voor kinderen. Dat is ook zo met de coronavaccins die in aantocht zijn. In "De wereld vandaag" probeert Levi Hoste antwoorden te geven. Hij is pediater bij het UZ in Gent en lid van de COVID-19 task force van de Belgische pediaters.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen