AFP

Gent voorziet steun voor deelwagensysteem. "Door corona veel minder ritten"

Door de coronacrisis maken minder mensen gebruik van een deelauto en om ervoor te zorgen dat het systeem kan blijven voorbestaan in Gent voorziet de stad daar steun. Het aantal ritten vermindert, het aantal gebruikers niet. 

“De impact van de coronapandemie op ons systeem is erg groot”, vertelt Geert Gisquière van het autodeelsysteem Cambio dat sterk vertegenwoordigd is in Gent. “Sinds de vorige lockdown wordt er minder met de auto gereden, maar we merken geen daling in het aantal gebruikers. Mensen die de keuze gemaakt hebben om te autodelen, blijven bij die keuze. We merken zelfs dat er nieuwe inschrijvingen binnenkomen.”

Steun van Gent

“De hele coronapandemie heeft natuurlijk ook financiële gevolgen voor de autodeelsector”, gaat Gisquière verder. “Als de wagens niet gebruikt worden, zijn er ook geen inkomsten meer. Er is geen structurele ondersteuning vanuit de overheid, maar ik moet wel zeggen dat de stad Gent er rekening mee houdt en een vergoeding voorziet. Dat is zeer welkom.”

Het autodeelsysteem Cambio is blij met de vergoeding die de stad voorziet, want Gent is overduidelijk de grootste speler in Oost-Vlaanderen: “Zo’n 80 procent van onze Oost-Vlaamse vloot ligt in de stad. De steun van Gent is dus erg belangrijk.”

500 extra parkeerplaatsen

Behalve steun tijdens deze crisis, gaat Gent ook extra parkeerplaatsen voorzien in de stad, 500 om precies te zijn. “De extra parkeerplaatsen zijn zeer welkom”, zegt Gisquière nog. “Onze plaatsen worden op dit moment vaak ingenomen door foutparkeerders waardoor mensen die van ons deelsysteem gebruik maken elders op zoek moeten gaan. Als je mensen wil overtuigen om over te stappen op een deelsysteem, is het  wel belangrijk dat de service optimaal kan verlopen. Het aanbieden van voldoende parkeerplaatsen is dan wel interessant.”

De extra parkeerplaatsen zijn vooral welkom aan de rand van de stad zodat iedereen een auto op wandelafstand heeft

Geert Gisquière, Cambio

De 500 extra parkeerplaatsen worden verspreid over de stad. Er komen zowel extra plaatsen bij op bestaande parking als op nieuwe locaties. “In het centrum van Gent is Cambio al goed vertegenwoordigd. Ik denk dat de meerderheid van de Gentenaar een deelauto heeft binnen loopafstand. Aan de rand van de stad zijn er nog groeikansen. We merken dat hoe dichter een deelwagen bij de deur staat, hoe meer mensen geneigd zijn om hun eigen wagen weg te doen.”

kasto80

Meest gelezen