Nog altijd een groot tekort aan verpleegkundigen in de provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen zijn er nog altijd te weinig verpleegkundigen. Ook al zijn er steeds meer studenten die voor een opleiding verpleegkunde kiezen. Het afgelopen jaar waren er meer dan 8000 vacatures in Vlaanderen en meer dan de helft daarvan kwam uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Tijdens de coronacrisis wilden wel veel vrijwilligers en tijdelijk werklozen werken in de zorg. Maar het is wel nodig dat die een opleiding volgen, willen ze dat blijven doen. 

Het aantal studenten dat verpleegkunde studeert, is met zo'n 7 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. En ook toen zat het aantal studenten al in stijgende lijn. Maar toch zijn er nog altijd te weinig verpleegkundigen, zegt Vlaams zorgambassadeur, Lon Holzer. Veel vacatures blijven openstaan omdat er te weinig goed opgeleid personeel is. 

"Het is een continue strijd tegen de openstaande vacatures. Elke vacature is er één teveel en als je kijkt naar het afgelopen jaar, dan waren er meer dan 8000 vacatures, waarvan de helft ongeveer in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dat zijn toch bijzonder harde cijfers als je weet dat elke vacature er een teveel is." 

We zien dat meer dan 10.000 vrijwilligers zich geregistreerd hebben en meer dan 19.000 werkzoekenden. Stiekem hoop ik dat die de microbe te pakken hebben gekregen.

Lon Holzer - Vlaamse zorgambassadeur

Er is wel hoop, want tijdens de coronacrisis is er veel hulp aangeboden: "We zien dat meer dan 10.000 vrijwilligers zich geregistreerd hebben en meer dan 19.000 tijdelijk werkzoekenden of werkzoekenden. Eigenlijk hoop ik dan stiekem dat die de microbe te pakken hebben gekregen, om in een zorgopleiding te stappen." 

Want een opleiding is dan wel een noodzaak, zegt Holzer: "De noden zijn het hoogst aan verpleegkundigen en zorgkundigen, zeker in de woonzorgcentra. En kwaliteitsvolle zorg vraagt nu eenmaal een opleiding."

Meest gelezen