Belga Image

Oud-voetballer Wesley Sonck én ex-kunstschaatser Kevin Van der Perren ereburgers van Ninove

Stad Ninove eert twee bekende sportieve inwoners met het ereburgerschap: ex-voetballer Wesley Sonck en ex-kunstschaatser Kevin Van der Perren. Het was al langer de bedoeling om Sonck ereburger te maken, nu is het er eindelijk van gekomen.

De stad Ninove is trots op haar twee sportieve inwoners: ex-voetballer Wesley Sonck en ex-kunstschaatser Kevin Van der Perren. "Zij geven een internationale uitstraling aan onze stad", zegt burgemeester Tania De Jonghe (Open Vld). "Die twee sportatleten worden heel graag gezien door onze inwoners en zijn nog altijd heel gekend bij ons. Van der Perren is een beetje uit beeld verdwenen, maar hij is zeker en vast niet vergeten."

Als je in Ninove Wesley Sonck zegt, dan denk je automatisch ook aan Kevin Van der Perren
Burgemeester Tania De Jonghe (Open Vld)

"Als je in onze stad de naam Wesley Sonck zegt, dan denk je automatisch aan Kevin Van der Perren. Hun carrières vonden plaats in ongeveer dezelfde periode", zegt de burgemeester. "Allebei hadden ze een schitterende sportcarrière, ze verdienen het allebei om ereburger te zijn van Ninove."

Wie is Wesley Sonck?

Voormalig Belgisch voetballer Wesley Sonck werd geboren in Ninove in 1978. Sonck speelde van 2001 tot 2010 tientallen keren bij de Rode Duivels, hij scoorde 24 keer een doelpunt. De voetballer was een makkelijk scorende spits ondanks zijn kleinere gestalte. Hij speelde bij verschillende ploegen zoals KRC Genk, Ajax en Club Brugge. Hij speelde ook bij Lierde SK en bij Waasland-Beveren. Hij sloot in 2014 bij voetbalploeg KE Appelterre-Eichem, in eerste provinciale uit Ninove, zijn carrière af. In 2002 kreeg hij de Gouden Schoen. In 2017 werd hij bondscoach van de Rode Duivels U18.

Wie is Kevin Van der Perren?

Kevin Van der Perren werd geboren in Ninove in 1982 en is een voormalig Belgisch kunstschaatser. In 2002 was hij de enige die op het WK voor junioren een zilveren medaille kon veroveren. Hij heeft 13 opeenvolgende EK's meegedaan waarbij hij op  het EK in 2007 én 2009 brons behaalde. De laatste keer dat hij deelnam, in 2012, moest hij stoppen door een gebroken pols. Van der Perren stond gekend als een schaatser met een van de beste sprongtechnieken in de wereld.

Ereburgerschap

Ereburger zijn van een stad of gemeente is ook een soort van ambassadeur zijn. En dat weten de twee sportatleten ook. Ze moeten er wel iets voor over hebben om ereburger te mogen zijn, legt burgemeester De Jonghe uit: "Ze zullen uitgenodigd worden om aanwezig te zijn op evenementen en belangrijke plechtigheden, zoals het officieel openen van een gebouw. Als er iets heel belangrijks gebeurt op sportvlak verwachten wij dat ze aanwezig zijn op de feestelijkheden die dan georganiseerd worden."

"Wesley toont nu al dat hij heel fier is op zijn stad als hij ergens verschijnt. Hij is een publieke figuur hier die je regelmatig ziet. Kevin ook trouwens. Ze zijn allebei heel belangrijke Ninovieters", zegt de burgemeester trots. Door corona is er nu nog geen officiële plechtigheid voor het ereburgerschap, maar dat komt van zodra het mogelijk is, meldt de burgemeester nog.

kasto80

Meest gelezen