Niemand wint voorlopig recordjackpot van 200 miljoen euro bij EuroMillions, dinsdag 8 december volgt nieuwe kans

Vanavond was een recordjackpot van 200 miljoen euro te winnen met een juiste combinatie bij EuroMillions, maar niemand heeft de 5 juiste cijfers en 2 sterren ingevuld. Sinds 17 november is er geen winnaar meer geweest. Daardoor was de jackpot voor het eerst aangegroeid tot aan zijn plafond van 200 miljoen euro. Op dinsdag 8 december zal die opnieuw zo groot zijn. Verslavingsexperten spreken van een "onrustwekkende trend".

Tot vanavond 20 uur kon je meespelen met de EuroMillionstrekking van vandaag, vrijdag 4 december. De jackpot stond op een recordhoogte en bereikte meteen ook zijn plafond. In februari hebben de organisatoren - de verschillende Europese nationale loterijen - de regels van het spel geoptimaliseerd. Daardoor is het plafond van de jackpot van 190 miljoen naar 200 miljoen gestegen.

De opbrengst die wordt opgehaald door de loterij en die niet wordt uitgekeerd aan winnaars, wordt gedeeltelijk aan de zogenaamde jackpot toegevoegd. Zolang er dus geen winnaar is met 5 juiste cijfers en 2 sterren, groeit die jackpot elke trekking aan. 

Opnieuw heeft vanavond niemand de juiste combinatie in rang 1 ingevuld. In rang 2 zijn er wel zes winnaars. Zij strijken elk 1.385.679,20 euro op. Ook bij de volgende trekking van EuroMillions op dinsdag 8 december zal de jackpot 200 miljoen euro bedragen.

Bij grote jackpots, zoals vandaag, hebben we makkelijk meer dan een miljoen deelnemers

Joke Vermoere, nationale Loterij

Bij een doordeweekse trekking, zonder grote jackpot doen zo’n 450.000 Belgen mee, zegt Joke Vermoere van de Nationale Loterij. “Naarmate de jackpot aangroeit, stijgt dat aantal deelnemers naar zo’n 600.000”, legt Vermoere uit. “Wanneer bijvoorbeeld de trekking op een vrijdag de 13e valt, stijgt het aantal deelnemers ook, tot zo’n 800.000 en bij grote jackpots, zoals vandaag hebben we makkelijk meer dan een miljoen deelnemers.”

Het feit dat het erg begint te leven bij de mensen, vinden wij zeer onrustwekkend

Kathleen Peleman, VAD

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) maakt zich zorgen wanneer het hoort dat zoveel mensen een gokje willen wagen. “Het feit dat het erg begint te leven bij de mensen, vinden wij zeer onrustwekkend”, zegt directeur van het VAD Kathleen Peleman. “We weten dat mensen die beter niet zouden gokken, omdat ze kampen met een gokverslavingsproblematiek, zo aangezet worden om het toch te doen.”

De inzetten voor EuroMillions moesten binnen zijn om 20 uur vanavond, de fysieke trekking met de ballen in trommel gebeurde rond 20.30 uur in Parijs. Veel mensen beslissen vaak last minute om een gokje te wagen. “We zien dat op een dag als deze, nog heel veel mensen inzetten. Onze systemen verwerken dan meer transacties dan bancontact op kerst”, zegt Vermoere.

Kerstcadeau

De inkomsten die de loterij normaal bij de jackpot zou voegen, worden bij de volgende trekking verdeeld over de winnaars van rang 2. “Op 18 december gaat de jackpot sowieso de deur uit”, zegt Vermoere. “Als die jackpot dan nog altijd niet is gevallen, verdelen we hem over de rang waar er winnaars zijn. Dat zou een mooi kerstcadeau zijn”, besluit Vermoere.

200 miljoen euro is wel een enorm bedrag en daar vallen wel wat vragen bij te stellen. “Wij merken vooral dat mensen heel wat geld willen uitdelen, mochten ze het grote lot winnen”, zegt Vermoere. “Mensen geven aan dat ze hun vrienden en familie geld willen schenken en ook wat aan goede doelen willen geven. Ze hebben dan nog altijd geld genoeg over om zelf van te genieten.”

Geen reclame

“Het hele hoge bedrag draagt bij tot het onrealistisch voorstellen van de winstkansen”, zegt Peleman van het VAD. “Aanbieders geven vaak een onrealistisch beeld van de winstkansen. Wanneer die niet correct worden voorgesteld, is dat ook niet eerlijk. Men zegt bijvoorbeeld nooit hoeveel mensen hebben ingezet en hoeveel ze gemiddeld verloren hebben, het gaat altijd over degenen die gewonnen hebben.”

Het VAD is zelfs van mening dat reclame voor iedere vorm van kansspelen eigenlijk niet toegelaten zou mogen worden.

“Het is natuurlijk maar een klein deel van de spelers dat een verslavingsproblematiek heeft”, gaat Peleman verder. Maar de winst gaat maar naar een heel klein deel van de spelers, vaak op kap van de gokverslaafde speler. Een keer met EuroMillions meedoen is redelijk onschuldig, maar eens je online zit - want daar gebeurt het tegenwoordig vaak – word je van het ene naar het andere gelokt, en dan kan je heel snel terecht komen bij spelen waarbij het verslavingsrisico veel groter is.”

Meest gelezen