tartine-et-boterham.be

Speculoos behoort voortaan tot Brussels cultureel erfgoed

Artisanaal bereide speculoos maakt voortaan deel uit van het Brussels culturele erfgoed. Slechts enkele tientallen bakkers maken het lekkere koekje nog en sommigen doen dat alleen rond de sinterklaasperiode. Reden te meer om speculoos net nu bij het erfgoed te voegen. 

Ook speculoos mag zich vanaf nu Brussels erfgoed noemen. Speculoos wordt vrijwel unaniem als een Belgische specialiteit erkend. Deze populaire lekkernij past perfect in een stad voor lekkerbekken en levensgenieters als Brussel.

Serge Goossens

De aanvraag om speculoos en de ambachtelijke vervaardiging ervan op te nemen in de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed werd gedragen door Maison Dandoy, de wereldbekende Brusselse koekjesfabrikant die sinds 1828 actief is, en de vzw Tartine et Boterham. Die groepeert artisanale koekjesmakers, zoals Serge Goossens uit Sint-Pieters-Woluwe. "Onze traditie verdwijnt stilaan, dat is spijtig. Daarom is deze erkenning belangrijk. Tradities en ambacht zijn voor mij belangrijker dan winst maken."

Liefde

Wat maakt de speculoos van Serge nu uniek? "De liefde die ik er insteek. en de pure grondstoffen die ik gebruik. Echte boter bijvoorbeeld, geen margarine. En mijn kruidenmengeling. Ik werk al 28 jaar als zelfstandige en ik gebruik het recept van mijn vroegere baas dat uit de jaren 50 stamt. Een product van A tot Z maken geeft een heel bijzonder gevoel."

Meest gelezen