Foto: Belga

Stad Mechelen zal 260 nieuwe vuilnisbakken plaatsen: "Extra middelen in de strijd tegen zwerfvuil"

De stad Mechelen heeft van Vlaanderen subsidies gekregen om in totaal 260 nieuwe vuilnisbakken te plaatsen. Veel Mechelaars hadden namelijk klachten over een gebrek aan vuilnisbakken, nadat die in het verleden zijn weggehaald. De stad heeft daardoor ook meer last van zwerfvuil. "In sommige woonwijken komen er veel klachten van Mechelaars", zegt gemeenteraadslid Freya Pardaens (N-VA). 

De vuilnisbakken moeten dus vooral sluikstorten tegengaan, al heeft de stad in het verleden net vuilnisbakken weggehaald omdat het sluikstorten zou aantrekken. "Maar in sommige woonwijken komen er veel klachten van Mechelaars. Waar er vroeger een vuilnisbak stond, laten mensen bijvoorbeeld nog steeds hun zakjes met hondendrollen achter. We kunnen extra middelen in de strijd tegen zwerfvuil dus goed gebruiken", zegt Freya Pardaens.  

Waar vroeger een vuilnisbak stond, laten mensen nog altijd hun zakjes met hondendrollen achter

Freya Pardaens, Mechels gemeenteraadslid (N-VA)

Waar de vuilnisbakken juist zullen komen, daar is nog discussie over binnen de gemeenteraad. Langs de kant van het water zijn bijna alle vuilnisbakken ooit weggehaald om te voorkomen dat het vuilnis in het water zou terechtkomen. Daar zou volgens Pardaens opnieuw verandering in moeten komen. "Je kan soms een half uur met je hond gaan wandelen, en met een hondendrol in je hand rondlopen zonder een vuilnisbak tegen te komen. Dat is heel spijtig."

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft een subsidie van 117.00 euro goedgekeurd om de vuilnisbakken in Mechelen te kunnen plaatsen. Als voorwaarde voor de subsidie moet het logo van de actie "Mooimakers" tegen sluikstorten duidelijk op de vuilnisbakken komen te staan. 

Meest gelezen