Videospeler inladen...

Stadsmuseum STAM in volledig nieuw Gents jasje mét update van de beroemde luchtfoto

Het stadsmuseum STAM in Gent heeft tijdens de voorbije lockdown een enorme metamorfose ondergaan. Vanaf maandag 7 december kan je "Het verhaal van Gent" in nieuwe stijl ontdekken dankzij een teletijdmachine, tastbare pronkstukken en heel veel interactieve multimedia. “We laten nu minder de expert spreken en richten ons meer op een breder publiek”, zegt directrice Christine De Weerdt.

“Een stad als Gent evolueert constant, dus konden wij met ons stadsmuseum niet achterblijven”, lachen Christine De Weerdt en Brecht Dewilde. Brecht Dewilde werd twee jaar geleden aangesteld om het STAM een grondige facelift te geven. “Ik zie het als mijn tweede kindje, want binnenkort word ik papa”, straalt hij. 

Het pronkstuk is nog altijd de luchtfoto van de stad Gent waarop je kan lopen. “Je zweeft als het ware boven de stad en je krijgt de kans om Gent in detail te bekijken. Je kan op zoek gaan naar je eigen huis of bij vrienden "langsgaan".  Op de foto zie je ook nieuwe bouwwerken zoals de Ghelamco Arena en herken je bijvoorbeeld de blauwe hockyvelden van de Gantoise langs de Watersportbaan.”

Bekijk hier een timelapse van de aanleg van de nieuwe luchtfoto (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Maar niet alleen de luchtfoto kreeg een upgrade, ook veel zalen ondergingen een serieuze facelift. Zo stap je in een van die zalen, met veel verbeelding, in een soort van teletijdmachine. “Hier vertellen we het verhaal van Gent van 1800 tot vandaag aan de hand van objecten. Bezoekers hoeven geen vast traject te volgen, maar kunnen via de iPads zelf luisteren naar het verhaal van het object dat hen interesseert.” 

Zo vind je er onder meer een blauw zitje van het oude Jules Ottenstadion of een opgezette vari, een meerkataap die ooit nog woonde in de dierentuin in het Zuidkwartier tijdens de negentiende eeuw. Wil je liever visueel zien hoe de stad fysiek veranderde, dan kan je heel wat schilderijen bewonderen. “Die vormen het speerpunt van ons collectiebeleid.”

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" !en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Spelenderwijs de geschiedenis ontdekken

Tijdens de vernieuwing van het STAM werd ook rekening gehouden met de allerjongsten. “Er is voor hen in elke zaal een spelmodule aanwezig. Op een speelse manier geven we een complexe boodschap mee. Zo was Gent in de middeleeuwen een belangrijke stad in de lakenhandel. In een van de zalen kunnen kinderen in de rol kruipen van een handelaar en in een "winkeltje" hun lakens verkopen of testen op de kwaliteit." 

Het STAM schakelde ook de hulp in van actrice Charlotte Vandermeersch. Zij kruipt in de rol van het personage Gent en vertelt via een speciale box hoe zij heel lang geleden is ontstaan. Omdat ook heel veel mensen echt nood hadden aan tastbaarheid, is het mogelijk om bijvoorbeeld bouwmaterialen aan te raken. Visueel zie je de evolutie van onze stad ook goed aan de hand van de verschillende muurprojecties en dankzij de fototentoonstelling van Michiel Hendryckx.

Verhaal achter élk object

“Vroeger gingen we er van uit dat de bezoekers enkel de algemene uitleg willen leren kennen, maar dat is nu niet meer het geval. Men wil het verhaal achter elk object in onze collectie ontdekken”, gaat Christine De Weerdt verder. “We hebben daarom alle mensen die met ons museum in aanraking komen, leerkrachten, toeristen, gidsen, kinderen, bevraagd over wat zij goed en minder goed vinden." 

"Daarom kunnen bezoekers de info in meerdere talen raadplegen  en zijn onze iPads heel toegankelijk. Ik ben erg trots hoe ons stadsmuseum eruit ziet. Maar dat was zeker niet mogelijk geweest zonder de hulp van de stad, die ruim twee miljoen euro geïnvesteerd heeft.”

Foto: Radio 2
Radio 2

Meest gelezen