"The daily show" lacht met Belgische maatregelen: "Slechts één iemand mag naar toilet? Hoe loop je dan weg van gesprekken?"

Het Amerikaanse satirische programma "The daily show" heeft de Belgische coronaregels onder de loep genomen. Er werd hard gelachen met onze maatregelen voor eindejaar, al ging het programma soms kort door de bocht. En ook aan het seksfeestje met het Hongaarse Europarlementslid werd aandacht gegeven. 

Bekijk hieronder het fragment uit "The daily show" in het Engels. De belangrijkste fragmenten zijn hieronder ook samengevat in tekst. 

"Sommige voorzorgsmaatregelen kunnen toch iets te ver gaan", zo steekt presentator Trevor Noah van wal. "In België mag je met vier personen afspreken met eindejaar en dat moet in de tuin. Slechts één van hen mag het toilet gebruiken. Een woordvoerder van de regering zegt dat de anderen maar naar huis moeten als de nood écht hoog is."

De presentator brengt het verhaal niet echt genuanceerd. Voor een goed begrip: dit zijn de regels zoals ze in ons land gelden met de feestdagen. 

  • Voor de feesten zelf is eigenlijk dit de regel: naast je eigen gezin mag er nog één knuffelcontact aan de tafel aanschuiven. Met die persoon moet er geen afstand worden gehouden en moet er ook geen mondmasker worden gedragen. Wie alleen is, mag één knuffelcontact uitnodigen en daarbovenop ook nog iemand anders, die wel op afstand moet blijven. Dat laatste mag enkel op 24 of 25 december. 
  • Buiten mag je afspreken met maximaal drie andere mensen, zodat je samen met niet meer dan vier bent. Wie dat wil, zou dus in de tuin iets kunnen organiseren, op voorwaarde dat de tuin rechtstreeks te bereiken is. Je mag dus niet eerst mensen door je huis laten komen. Enkel het vaste knuffelcontact mag de woning binnen gaan en mag dus ook het toilet gebruiken. Geen knuffelcontact, wel aanwezig in de tuin en nood aan toiletbezoek? "Dan zal je naar huis moeten gaan", zei de woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). 

"Maar één iemand die het toilet mag gebruiken? Wat een verschrikkelijk idee", zo klinkt het. "Hoe moet je dat beslissen? Zeg je het op voorhand? Of baseer je je op wat de mensen hebben gegeten? Het ergste van dit alles is dat je niet meer kan vluchten in bepaalde gesprekken. Dat is namelijk de enige reden om naar het toilet te gaan op feestjes. Nu zal je gewoon eerlijk moeten zeggen dat je weg moet, omdat je niet meer wil praten over iemands kinderen."

Daarnaast was er ook aandacht voor József Szájer, het Hongaarse Europarlementslid dat in Brussel is betrapt tijdens een seksfeestje en dus de coronamaatregelen overtrad. "Dat moet vreemd zijn, betrapt worden door de politie tijdens zo'n seksfeestje. Het duurt wellicht ook een tijdje eer je door hebt dat het écht is. Eerst kan je nog denken dat iemand strippers heeft uitgenodigd."

"Er is niets fout aan homoseks", besluit de presentator. "Er is wel iets fout met homofoob zijn en daarna blijk je het dan ook nog eens zelf te doen. Ik vind dat vooral erg voor die politici."

Meest gelezen