"The Earth Orchestra": 197 muzikanten, 1 uit elk land van de wereld

Moest nog bewezen worden dat muziek geen grenzen kent?  "Together is beautiful" is het eerste lied met inbreng uit alle 197 landen, gebracht door "The Earth Orchestra". Met allerlei stemmen en een waaier aan klassieke en etnische instrumenten. Een primeur in de muziekgeschiedenis. Gitarist Bart Devaere vertegenwoordigt België. Hij is "heel vereerd om als kleine garnaal een steentje bij te dragen aan dit fantastische project dat bewijst dat muziek de oudste gemeenschappelijke taal is die ons verbindt."

"We are the world", zongen Michael Jackson en Lionel Richie in 1985 voor Afrika, maar wat "The Earth Orchestra" voor elkaar krijgt is pas echt globaal.  Van Afghanistan tot Zimbabwe over Mauritanië, Bhutan of El Salvador, Vaticaanstad of Kosovo: de lijst van 197 landen en muzikanten ziet er indrukwekkend uit. Samen vormen ze "The Earth Orchestra", het orkest van de aarde. 

Drie jaar lang is aan de muzikale puzzel gewerkt. Vorig jaar werden opnames gemaakt van 57 muzikanten in de beroemde Abbey Road-studio’s in Londen, waar onder meer ook de Beatles kind aan huis waren. De andere muziek werd op afstand gespeeld en opgenomen en verwerkt in het geheel. Vandaag wordt het nummer "Together is beautiful" gelanceerd. Er volgt ook een documentaire over het project. 

Bekijk hier de trailer:

George Fenton schreef de melodie, maar veel muzikanten improviseerden, al dan niet op lokale instrumenten. Fenton componeerde eerder filmmuziek voor onder meer "Gandhi", "Cry freedom", "The fisher king" of "Dangerous liaisons". Ook de muziek voor veel David Attenborough-natuurdocumentaires is van zijn hand.  

Het klinkt als "The Lion King"

197 muzikanten uit evenveel landen namen deel en de Belg van dienst is de Gentse pianist, gitarist en kleinkunstenaar Bart Devaere, die ook een muzikale lagere school leidt. Twee jaar geleden kreeg hij een vraag vanuit Londen om muzikanten te helpen zoeken. Waarop hij ook zelf gitaar speelde en zijn partij registreerde.  

"Ik kreeg de partituren van George Fenton, maar heb er ook mijn eigen schwung aan gegeven," zegt Bart Devaere. Het resultaat klinkt wat als de muziek uit de Disneyfilm "The Lion King", vindt hij. Met een mix van klassieke en traditionele instrumenten en veel Afrikaanse en Aziatische stemmen.

Muziek verbindt en is de oudste taal

"Ik ben vereerd dat ik als kleine garnaal een steentje heb bijgedragen tot dit fantastische avontuur," blikt Bart Devaere terug. De bedoeling was "om aan te tonen hoezeer muziek kan verbinden, zelfs al gebeurt dat in deze tijd op afstand." Devaere hoopt "dat we ooit eens allemaal samen, na corona, met 197 ergens in de wereld samen het glas kunnen heffen."

Het project spoort ook met zijn eigen visie op de rol van muziek, als de oudste gemeenschappelijke taal, als verbinding, als plek waar mensen emoties vinden en delen. De online samenwerking werkt trouwens nog door. Met zo'n 70, 80 van de 197 deelnemende muzikanten heeft Bart Devaere contact en smeedt hij plannen voor toekomstige projecten.

Componist George Fenton wilde naar eigen zeggen "niets bewijzen, maar een ervaring creëren" met het wereldlied.  Andere reacties: violist William Harvey uit de Verenigde Staten vindt dat dit doet nadenken over wat "cultureel erfgoed en nationale identiteit betekenen." Olgha Nk, zangeres uit Kameroen, ziet het als "een project waarbij de hele wereld handen schudt". Andrijana Janevska, violiste uit Noord-Macedonië, denkt dat dit niemand onberoerd zal laten. "We willen allemaal in vrede leven en muziek brengt ons bij elkaar."

Precies wat we nodig hebben in dit klimaat

Kira Kira, zangeres uit Ijsland, heeft vooral gezocht naar gelijkenissen in plaats van verschillen. "Om te begrijpen dat we op een primitieve manier allemaal hetzelfde zijn." Bat-Erdene Victor Nyamdavaa uit Mongolië, die de morin khuur, een soort vedel bespeelt en keelzang beoefent, benadrukt ook dat al die verschillende landen, culturen en talen "één geheel zijn in dit stukje muziek". Michael Cretu, contrabassist uit Roemenië vindt "Together is beautiful" "precies wat we nodig hebben in dit klimaat."

Van het hele project is ook een documentaire gemaakt. Bekijk hier een voorproefje:

Videospeler inladen...

Meest gelezen