ROBIN UTRECHT

Thierry Baudet blijft leider van Forum voor Democratie, Europarlementsleden scheuren zich af

De Nederlandse politicus Thierry Baudet wordt dan toch niet aan de kant gezet door zijn rechts-radicale partij Forum voor Democratie. Een ruime meerderheid van de partijleden heeft zich in een referendum aan zijn kant geschaard en Baudet kan dus de partijtop herschikken. De drie Europarlementsleden van de partij hebben zich als reactie afgescheurd.

De 45.000 leden van de rechts-radicale partij in Nederland kregen een simpele vraag voorgeschoteld: "Wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FvD? Ja of nee?".  

De keuze was eenvoudig, het resultaat ook. Vanavond bleek dat niet minder dan 76 procent van de partijleden die hun stem uitbrachten, wilden dat Baudet aan het roer blijft. Volgens de Nederlandse omroep NOS betekent dat dat hij nu een nieuw partijbestuur kan samenstellen en ook een kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen. 

Het is een opmerkelijk succes voor Baudet die met de huidige partijleiding in de clinch was gegaan en zich wou terugtrekken. Hij kwam daar snel op terug en toen bleek dat hij niet uit de partij gezet kon worden, was een referendum onder de leden de enige uitweg. Overigens is er binnen het Forum ook nog kritiek op het snel georganiseerde referendum dat online verliep en waarvan niet iedereen denkt dat dat veilig kon gebeuren. 

Europees Parlement

De overwinning van Baudet betekent wellicht ook niet het einde van de problemen binnen de partij. Wellicht zullen een groot aantal leden die kritisch stonden tegenover Baudet nu de partij verlaten. De drie Europarlementsleden van de partij hebben dat intussen gedaan. Zij hebben zich afgescheurd en gaan zelfstandig verder.

De Brusselse voorman Derk Jan Eppink had al aangekondigd dat die uitkomst voor hem en zijn collega's de deur dicht zou doen. "Dan verklaren wij ons onafhankelijk", zei Eppink.

Ze nemen Baudet niet alleen kwalijk dat die volgens hen te weinig deed om antisemitisme in de jongerenbeweging van de partij tegen te gaan, maar ook dat die FVD omsmeedde tot "een sektarische beweging" onder "een soort messias".  Behalve Eppink zitten Rob Roos en Rob Rooken voor FVD in het Europees Parlement (EP).

Ze zeggen hun lidmaatschap van de partij op maar blijven in het EP om daar "het Europees verkiezingsprogramma van FVD bij de EP-verkiezingen van 2019 te blijven uitvoeren". Het drietal blijft ook deel uitmaken van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waarvan bijvoorbeeld ook de Nederlandse Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP) en de behoudende Poolse regeringspartij PiS deel uitmaken.

Meest gelezen