Duitsland stelde de vaccinantiecentra - waar nog aan wordt gewerkt - deze week voor
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Tijd dringt als België net als Duitsland grote vaccinatiecentra wil", hoever staat het bij ons?

Duitsland werkt volop aan grote vaccinatiecentra, waar mensen hun prikje kunnen laten zetten, eens de eerste coronavaccins zijn goedgekeurd én geleverd. Een Belgisch evenementenbedrijf zet daar mee zijn schouders onder en steekt ook de hand uit naar onze overheden. Als we in België ook zoiets willen, moet er snel worden beslist, zo klinkt het. "We bekijken alle mogelijkheden", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 

Heel wat Europese landen - waaronder Duitsland en ons land - gaan ervan uit dat ze begin januari kunnen starten met vaccineren tegen het coronavirus. Duitsland is alleszins volop aan het werk om grote congrescentra om te bouwen tot massa-vaccinatiecentra. En daar pakken ze graag mee uit. "Eens er toelating is voor een vaccin, willen we liever na een paar uur dan na een paar dagen starten met vaccineren", zegt Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid. "Iedereen doet op elk niveau zijn best om klaar te zijn, zodra de vaccins er zijn."

Eén van de bedrijven die meewerkt aan de Duitse centra, is PRG, een internationaal bedrijf met ook een Belgische tak. Normaal geven zij technische ondersteuning bij evenementen en concerten, nu bouwen ze mee de vaccinatiecentra op. Het gaat dan om de verlichting, het geluid, digitale signalisatie, netwerkverbindingen, wifi, enzovoort. 

"Zo'n vaccinatiecentrum is meer dan een plek waar er wordt gevaccineerd", zegt Tom Van Hemelryck van het bedrijf in "Terzake". "Het is vrij complex. Er zijn verschillende ruimtes, een plek om te wachten, voor een intakegesprek en voor de vaccinatie an sich."

Bekijk hier de reportage uit "Terzake", met beelden van de Duitse vaccinatiecentra en een reactie van Tom Van Hemelryck. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Het ziet ernaar uit dat België op termijn ook grote centra zal nodig hebben. Al zal het niet metéén nodig zijn. Gisteren maakte ons land de vaccinatiestrategie bekend. Als eerste komen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt, net als het verplegend personeel. Die vaccinaties zullen plaatsvinden in de woonzorgcentra en de ziekenhuizen. Verwacht wordt dat enkel voor deze fase - de zogenoemde 1a - zo'n twee maanden nodig zullen zijn. 

Maar vanaf fase 1b - waarbij mensen boven de 65, mensen met onderliggende gezondheidsproblemen tussen de 45 en 65 en essentiële beroepen aan bod komen - zullen zulke grote plekken wél nodig zijn. Als onze regering dat wil, mag er niet te lang worden gewacht, zo zegt Van Hemelryck. "De tijd dringt toch een beetje. Tussen de beslissing en het effectief operationeel zijn, zit toch al gauw een tweetal maanden. Er moeten vergunningen komen, het moet worden gepland, opgebouwd en getest. Dit is vrij omslachtig."

"Een belangrijk deel van de uitvoering van de vaccinaties ligt bij de deelstaten", zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, in "De afspraak". "Duitsland brengt dit nu in de pers, omdat dit mooi oogt, maar ik ben wel benieuwd hoe ze concreet die vaccinatie zullen gaan doen. Bij ons gebeurt er ook veel achter de schermen, al pakken wij er misschien niet zo mee uit."

Bekijk hier een fragment uit "De afspraak" waar infectiologe Erika Vlieghe en hoofd van de Taskforce Vaccinatie Dirk Ramaekers reageren op de aanpak in Duitsland. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

De verantwoordelijkheid ligt dus bij de deelstaten. "Alles wordt op dit moment bekeken", klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Naast de plaats heb je ook de mensen nodig die de vaccins zullen toedienen. Ook daarmee zijn we in gesprek. Hoe dan ook zullen we de eerste twee maanden in de eerste fase zitten (waarbij de vaccinatie dus gebeurt in woonzorgcentra en ziekenhuizen, red.). Vanaf fase 1 b zullen we grotere plekken nodig hebben, maar daarvoor zullen we ook de huidige test- en triagecentra gebruiken, waardoor we niet van nul moeten beginnen. We moeten kijken wat we daarnaast nog nodig zullen hebben qua infrastructuur."

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen