Stad Leuven

Van tarwe voor het "Leives brueke" tot kikkererwten: Leuven gaat de boer op met elf stadslandbouwprojecten 

In Leuven willen ze bewijzen dat landbouwers ook in een stedelijke omgeving kansen kunnen krijgen. Daarom stellen de stad en het OCMW tien landbouwgronden, goed voor in totaal 9 hectare, ter beschikking voor stadslandbouwprojecten. Elf landbouwers starten er binnenkort met hun project. 

Begin september was Leuven op zoek naar kandidaten voor een vernieuwend project op één van de tien pachtvrije landbouwgronden. Vijftien organisaties en individuen stelden zich kandidaat om een landbouwproject op één van de gronden uit te rollen. De Leuvense Voedsel- en Landbouwadviesraad (VLAR) selecteerde uiteindelijk elf projecten die de komende maanden opgestart zullen worden. 

Diverse projecten

De elf geselecteerde projecten zijn erg divers. Zo zullen er onder meer kikkererwten en linzen geteeld worden, komt er een ecologische boomkwekerij en met lokaal geteelde baktarwe zal een nieuw streekproduct ‘Leives brueke’ gemaakt worden. Daarnaast zullen er fruit, fijne groenten en kruiden geteeld worden voor de plaatselijke horeca, een initiatief van de Leuvense kok Geert Groffen. En De Zonnewijzer uit Wijgmaal zal op het kleinste perceel kippen houden en wilgentenen planten die de leerlingen zullen gebruiken bij het mandenvlechten. 

Lokaal

Door eigen gronden in te zetten voor voedselprojecten hoopt de stad het aandeel lokale producten op te krikken. “Door eigen gronden in te zetten voor voedselprojecten in de korte keten, brengen we de Leuvense voedselstrategie in de praktijk”, vertelt schepen van Landbouw en Consumptie David Dessers. “We zijn opgetogen met de hoge respons en de diversiteit aan projecten. We kijken alvast uit naar al dat lekkers van eigen bodem!”

Meest gelezen