Ledsreact Pro

Kortrijkse start-up doet sporters sneller en juister bewegen: "Wereldwijde interesse in onze technologische primeur"

De Kortrijkse start-up "Ledsreact" heeft een toestel op de markt gebracht dat de reactiesnelheid en wendbaarheid van sporters meet en analyseert. Dankzij die informatie kunnen trainers hun atleten sneller en juister doen bewegen. Het Kortrijkse bedrijf is het eerste ter wereld dat de technologie kon ontwikkelen zonder dat sporters een toestel op hun lichaam moeten dragen. "Er is heel veel interesse in ons toestel", zegt zaakvoerder Koen Vercauteren. 

Reactiesnelheid en wendbaarheid maken het verschil tussen winnen en verliezen in de meeste sporten. Jammer genoeg is het trainen op die vaardigheden altijd al bijzonder moeilijk geweest. "Ledsreact", de Kortrijkse start-up in trainingstechnologie, heeft een toestel op de markt gebracht dat dat leerproces gemakkelijker en efficiënter moet maken.

"We hebben het toestel in de eerste plaats ontwikkeld om in het voetbal, basket en tennis te gebruiken", zegt zaakvoerder Koen Vercauteren. "Maar in principe kunnen ook andere sporten het gebruiken. Om een concreet voorbeeld te geven, gaan we even naar een voetbaltraining. We leggen het toestel op de grasmat. Een voetbalspeler dribbelt met de bal richting het toestel, dat plots een lichtsignaal zal uitsturen. De speler moet dan reageren op het onverwachte signaal en traint op die manier zijn reactiesnelheid en wendbaarheid."

Buitenlandse interesse

"De "Ledsreact Pro" kan 4 signalen uitsturen: voor, achter, links of rechts", gaat Vercauteren voort. "Het is aan de trainer om te kiezen welke richtingen hij wil gebruiken in zijn training. Tijdens de training krijgt de coach informatie toegestuurd via een app. Hij kan dan per speler zien wat de reactiesnelheid, de loopsnelheid en de wendbaarheid is. De trainer kan al die gegevens gebruiken in zijn volgende training."

"We hebben met 10 mensen 14 maanden lang aan het toestel en de technologie gewerkt", vertelt Vercauteren. "Maar het loont, want er is veel interesse in ons product. Ook uit het buitenland. Zo mogen we de "Ledsreact Pro" binnenkort voorstellen aan de Major League Baseball in de Verenigde Staten. Dat is de verzameling van topclubs in het honkbal, zoals de New York Yankees en de New York Mets. In het voetbal is de Premier League al klant."

(Lees voort onder de video)

Groot avontuur

Koen Vercauteren was vroeger militair en merkte tijdens tactiektrainingen bij Defensie dat de manier van reageren, bijvoorbeeld in een vuurgevecht, bepalend is voor een goede afloop. "Plots kreeg ik het idee om mijn kennis om te zetten in een bruikbaar toestel", zegt hij. "Ik verkocht mijn auto en had zo wat budget om mijn droom stapje voor stapje te realiseren. Eind 2019 kreeg ik hulp van voormalig profvolleyballer Lander Vandecaveye. Samen willen we de markt veroveren." 

En nog opvallend: Koen Vercauteren heeft helemaal geen opleiding informatica gevolgd. "Vijf jaar geleden werkte ik nog als tuinaannemer en kon ik amper met een computer werken. Ik ben wel altijd een fervent sporter geweest, met veel interesse voor techniek en tactiek. Stap voor stap en met de hulp van anderen, heb ik toch mijn droom kunnen realiseren!"

Meest gelezen