Winwinleningen populair in Oost-Vlaanderen: “Meestal vrienden en familie die geld uitlenen”

Het afgelopen jaar hebben bijna 800 mensen in Oost-Vlaanderen een winwinlening afgesloten. Bij zo’n lening investeren vooral vrienden en familie in een project. “Zij geloven uiteindelijk het meest in jou”, klinkt het. Het concept is het meest populair in Oost-Vlaanderen. 

Winwinleningen zijn in opmars in Oost-Vlaanderen, in geen enkele andere provincie is het concept zo populair. Maar, wat is het eigenlijk? De naam zegt het zelf: beide partijen winnen bij de lening. Particulieren kunnen fiscaal voordelig investeren in lokale bedrijven. De investeerders krijgen een rente die hoger is dan op hun spaarboekje en er is ook een waarborg van de overheid mocht het bedrijf falen. De bedrijven betalen een lagere rente dan via een gewone lening en moet geen waarborg geven.  Oost-Vlaanderen is goed voor een derde van alle winwinleningen in Vlaanderen. 

Snelle lening

Marie Van den Broeck uit Erpe-Mere sloot enkele weken geleden al zo’n lening af voor haar bedrijf My Add On. Dat is een bedrijf dat rolstoelen en krukken handiger en mooier maakt. “Wij zijn de lening aangegaan, omdat dat in ons geval het meest voordelig was”, legt ze uit. “Wij hadden snel geld nodig omdat we nieuwe producten op de markt willen brengen en niet willen wachten op geld om het productieproces te starten. Via een winwinlening kan je snel geld ophalen en alles snel in productie brengen.”

Steun van vrienden en familie

Bij een winwinlening zit de rente tussen de 0,87 en 1,75 procent en je kan een bedrag tot 75.000 euro lenen. “De lening loopt dan over een tijd van ongeveer 5 tot 10 jaar”, legt Van den Broeck, die 50.000 euro leende, verder uit. “Als er uiteindelijk iets zou misgaan met het bedrijf is het voordeel ook dat je 40 procent waarborg terug kan krijgen van de belastingen. Het risico blijft wel altijd bestaan”, nuanceert Van den Broeck. “Maar het is wel beperkt.” 

Wij hebben op 2 weken tijd 50.000 euro opgehaald

“De lening komt voornamelijk tot stand met steun van vrienden en familie”, gaat Van den Broeck nog verder. “Zij volgen je op sociale media, weten wat je doet en geloven doorgaans in je project. Na het invullen van een vragenlijst kan je hen via de winwinlening een mailtje sturen met de aankondiging dat je een bedrag gaat ophalen. Wij hebben uiteindelijk op 2 weken tijd het volledige bedrag opgehaald.”

kasto80

Meest gelezen