Eerste zaterdag na heropening winkels rustig verlopen, Nieuwstraat in Brussel werd wel deels afgesloten

In de de grote winkelstraten van ons land is de grote drukte uitgebleven, op deze eerste zaterdag na de heropening van de niet-essentiële winkels. Al heeft de Brusselse politie wel de toegang van de Nieuwstraat deels moeten afsluiten, omdat het anders te druk zou worden. Op de Antwerpse Meir en in de Gentse Veldstraat is het rustig gebleven.

Steden en gemeenten hielden op voorhand hun hart vast voor vandaag. Uit voorzorg werden in de grote winkelcentra van het land politie en stewards geposteerd. En dat heeft gewerkt. 

Brussel

Terwijl op de meeste plaatsen de grote drukte is uitgebleven, was het in de Brusselse Nieuwstraat al snel druk. Rond 11 uur kleurde de druktebarometer op de website nieuwstraatbrussel.be al rood. Dat betekent dat het te druk was en er dus maatregelen moesten genomen worden. Maar incidenten zijn er volgens de politie niet geweest.

"De capaciteit van de Nieuwstraat, die berekend is op 3.000 mensen, werd redelijk snel bereikt", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "Om ervoor te zorgen dat die capaciteit niet overschreden werd, hebben we ook snel een aantal toegangen gesloten." 

“Het is hier druk, heel druk”, zei VRT NWS-verslaggever Stefaan Meerbergen om 13 uur in “Het Journaal”. Hij zag dat er veel volk was, maar tegelijk benadrukte hij op dat er zeker geen chaos was.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de drukte in de Brusselse Nieuwstraat:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met Stefaan Meerbergen in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Antwerpen

In Antwerpen, op de Meir, was er in de vroege middag wel wat volk, “maar het is zeker niet op de koppen lopen”, zei verslaggever Caroline Van den Berghe vanmiddag in “Het Journaal”. “Anders dan de Nieuwstraat in Brussel, is de Meir een heel brede straat, dus die kan wel wat volk aan”, merkte onze journaliste op. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de drukte op de Meir:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met Caroline Van den Berghe in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Zoals in andere steden werden in en rond de Meir ook politie en stewards ingezet om het winkelende volkje in goede banen te leiden. Zij controleerden of iedereen wel een mondmasker droeg. 

“Tot nog toe verloopt het hier heel gedisciplineerd en de mensen die we hebben aangesproken, zijn ook heel tevreden over de maatregelen die genomen zijn om het coronaveilig te houden”, zei Caroline Van den Berghe vanmiddag vanuit Antwerpen.

Gent

Net als Brussel werkt ook Gent met een online barometer om de drukte in het commerciële centrum van de stad bij te houden. Dat gebeurt op basis van de drukte op de parkings en de gegevens van telecomoperator Proximus. 

De Gentse barometer bleef vandaag de hele dag groen, wat er dus op wijst dat het rustig was in en om de Veldstraat.

Bekijk hier een verslag uit "Het Journaal", waarin uitgelegd hoe de Gentse barometer werkt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen