Videospeler inladen...

Woelige betoging tegen Franse veiligheidswet ontaardt in rellen in Parijs

Een betoging tegen politiegeweld en de geplande veiligheidswet heeft zaterdag veel volk op de been gebracht in Parijs. De betoging begon in de vroege namiddag aan de Porte des Lilas, in het oosten van de Franse hoofdstad. "Macron, het is genoeg geweest", klonk het. Of: "Veiligheidswet, nee, nee. Sociale zekerheid, ja, ja." De betoging trok in de loop van de namiddag richting Place de la Republique, maar onderweg kwam het tot ongeregeldheden tussen betogers en politie..

Een collectief van vakbonden, journalisten-, slachtoffer- en mensenrechtenorganisaties had opgeroepen tot het nationale protest. Ook vorig weekend was er al een massabetoging tegen de controversiële veiligheidswet.

Enkele dagen geleden kondigde de regeringsmeerderheid al aan dat ze het bijzonder omstreden artikel 24 van de veiligheidswet zou herzien, dat de verspreiding van opnames van politieagenten zou inperken. Maar de organisatoren van het protest willen dat de passage volledig geschrapt wordt. De wet bevat daarnaast nog andere omstreden maatregelen. Zo is het de bedoeling om videosurveillance door politie uit te breiden, bij bijvoorbeeld betogingen, ook met behulp van drones. Volgens de regering moet dat de politie helpen beschermen.

Hoe dan ook heerst er heel wat ongenoegen over de veiligheidswet. Vanmiddag kwam het tijdens de betoging tot ongegereldheden op de Avenue Gambetta. Relschoppers hebben verschillende auto's in brand gestoken. Er zijn ook verschillende winkeletalages gesneuveld. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zijn al 22 relschoppers opgepakt. 

Lees verder onder de tweet:

Gisteren kondigde president Emmanuel Macron aan dat er begin volgend jaar een online platform komt waar mensen discriminatie door bijvoorbeeld politie kunnen melden. Die maatregel kwam hem dan weer op kritiek te staan van de politievakbonden.

Bekijk hier beelden van het protest:

Videospeler inladen...
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen