Liveblog: Minister-president Franse Gemeenschap dringt aan op versoepelingen, virologen vinden dat een slecht idee

Verschillende virologen verwerpen de suggestie van de minister-president van de Franse Gemeenschap om na te denken over een versoepeling van de coronamaatregelen. De epidemiologische toestand laat dat niet toe, klinkt het. De ziekenhuisopnames, overlijdens en besmettingen in ons land dalen intussen gestaag verder. Er liggen nu nog 3.348 mensen met COVID-19 in de Belgische ziekenhuizen. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Jeholet vangt bot bij virologen: "Toestand laat momenteel geen versoepelingen toe"

De vraag van Pierre-Yves Jeholet (MR), minister-president van de Franse Gemeenschap, om de maatregelen rond de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons opnieuw te evalueren, stuit op onbegrip bij de wetenschappers. Jeholet wil dat het Overlegcomité nadenkt over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen.

"De epidemiologische toestand laat momenteel geen verdere versoepelingen toe", twittert viroloog Marc Van Ranst (KULeuven). "Alhoewel het R-getal voor gans België nog rond de 0,90 ligt, komt het in Antwerpen, Limburg, en Vlaams-Brabant reeds boven 0,95, en in West-Vlaanderen en Luxemburg zelfs net boven 1. De daling dreigt te stoppen."

Ook microbioloog Emmanuel André (KULeuven) vindt versoepelen een slecht idee. "Laten we leren uit fouten", twittert André. "Het is beter om enkele weken te wachten en het risico zo veel mogelijk te verkleinen in plaats van ons nutteloos in een derde golf en een nieuwe lockdown te haasten."

Door hun handelswijze brengen de Franstalige liberealen van de MR niet alleen de volksgezondheid in gevaar, vindt André, maar ook onze economie,  die nood heeft aan stabiliteit, perspectief. "Bovendien speelt hier ook de loyaliteit tegenover de andere regeringen die door deze crisis moeten", aldus Emmanuel André.

Minister-president Jeholet wil op 18 december Overlegcomité samenroepen rond versoepelingen

De minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), heeft de premier gevraagd om op 18 december opnieuw het Overlegcomité samen te roepen. Hij wil dat de maatregelen rond de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons opnieuw worden geëvalueerd. Dat heeft hij zaterdag gezegd.

"Het gaat er niet om alles weer op tafel te leggen, maar om deze twee thema's aan te pakken, want we horen ook het leed van de burgers", zegt hij. Hij rechtvaardigt zijn vraag door te wijzen op de evolutie van de epidemie. De laatste maatregelen, die op 1 december in het Staatsblad werden gepubliceerd, zijn van kracht tot 15 januari.

Of dit verzoek van Jeholet ingewilligd zal worden, is zeer de vraag. Want vorige week zondag sloot federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) nog een lastminuteversoepeling voor de feestdagen uit. 

Langs Vlaamse kant klinkt het bij het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA) dat de cijfers nog niet goed genoeg zijn, maar dat de evolutie ervan op de voet gevolgd wordt. 

Vandaag nog gingen de kappers de straat op om de heropening van hun salons te eisen.

Pfizer met de P van Puurs: Antwerpse gemeente staat plots volop in de aandacht

In de fabriek van farmereus Pfizer in Puurs wordt met man en macht gewerkt aan de productie van een coronavaccin. En ondertussen heeft de wereldpers Puurs gevonden: meer dan twintig buitenlandse TV-ploegen zijn de voorbije dagen neergestreken in het dorp dat de wereld lijkt te moeten redden.  

Videospeler inladen...

Portugal verlengt coronamaatregelen, versoepelt tijdens kerst

De bestaande maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus worden in Portugal verlengd, met de bedoeling om tegen kerst te versoepelen. Dat heeft de Portugese premier Antonio Costa bekendgemaakt.

"Onze strategie voor de maand die komt, bestaat uit een verlenging van de huidige maatregelen, maar voor kerst en oudejaar zullen er enkele uitzonderingen zijn", aldus Costa. 

In Portugal geldt sinds 9 november een noodtoestand, met onder meer een nachtelijk uitgaansverbod. Vanaf 23 december zou dat versoepeld worden, waarbij restaurants langer zouden mogen openblijven. Tussen 23 en 26 december zouden Portugezen ook weer mogen reizen in eigen land, maar met oudejaar wordt dat weer verboden. Op 31 december zullen ook geen straatfeesten toegelaten zijn. Men mag maximaal met zes personen tegelijk buiten afspreken en iedereen moet tegen 2 uur 's ochtends binnen zijn.

De huidige maatregelen blijven zeker tot 7 januari van kracht. Dan zou Portugal ook starten met zijn vaccinatieprogramma, waarbij 950.000 mensen uit essentiële beroepen voorrang krijgen.

(c) Copyright 2016, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Politie legt huwelijksfeest stil in Grimbergen

In de Vlaams-Brabantse gemeente Grimbergen heeft de politie een huwelijksfeest stilgelegd. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. 

Op het feest waren 22 personen aanwezig die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. "Elk van de aanwezigen kreeg een boete van 250 euro en de organisator kreeg een boete van 750 euro", zegt het parket. 

Aantal coronagevallen verder toegenomen in Nederland

Het aantal nieuwe coronagevallen is zaterdag opnieuw toegenomen in Nederland. In de afgelopen 24 uur zijn 6.577 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), 656 meer dan vrijdag. Toen waren het er 5.921 en donderdag 5.634.

Het aantal sterfgevallen aan corona in Nederland steeg afgelopen etmaal met 39. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde vrijdag het overlijden van 58 coronapatiënten.

De afgelopen week raakten bijna 37.300 mensen besmet, ruim 3.000 minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de uitbraak dit voorjaar zijn er 9.662 mensen besmet geraakt en aan corona overleden.

Eerste zaterdag sinds heropening winkels: Brusselse Nieuwstraat deels afgesloten, elders is het rustig

Politie bij de toegang, langs de kant van het Muntplein

Wordt het vandaag druk in de grote winkelcentra? Steden en gemeenten houden hun hart vast voor vandaag, de eerste zaterdag sinds de heropening van de niet-essentiële winkels. Blijft de drukte beheersbaar in de grote winkelstraten? Wij volgen het vandaag met u mee.

Terwijl het in de meeste steden nog rustig lijkt te zijn, kleurt de online druktebarometer van de Brusselse Nieuwstraat vanaf 11 uur rood. Dat betekent dat er een “hoge opkomst” is.  

Op dit moment is de vooropgestelde capaciteit van de Nieuwstraat bereikt.

Politiewoordvoerder Olivier Slosse

Wat betekent dit concreet? "Op dit moment is de vooropgestelde capaciteit bereikt die toelaat om een veilige afstand te houden", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. 

"Dat wil zeggen dat we af en toe een zijstraat of toegang van de Nieuwstraat afsluiten." Als de drukte in de loop van de dag weer afneemt en we weer onder de drempel geraken, worden er weer met mondjesmaat mensen toegelaten.

Nog rustig in Antwerpen en Gent

In Antwerpen en Gent was het rond de middag nog rustig. Op de Meir in Antwerpen zag VRT NWS-verslaggever Caroline Van den Berghe dat er behoorlijk wat shoppers rondliepen, "maar het is zeker niet op de koppen lopen".  Anders dan de Brusselse Nieuwstraat, is de Meir een heel brede winkelstraat, die dus meer volk aankan. 

In Gent, in en rond de Veldstraat, is de situatie ook goed onder controle. Net als in Antwerpen en Brussel wordt de situatie op de voet gevolgd.   

Een volledig overzicht vind je in onderstaand artikel:

Steden en gemeenten hebben niets aan het toeval overgelaten. Eerder deze week maakten we voor u een handig overzicht van de maatregelen in de belangrijkste winkelsteden. 

Dat kunt u hier nog eens bekijken:

Bpost blijft pakjesrecords breken

Bpost blijft in deze coronatijden pakjesrecords breken. Dat laat minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) weten op Twitter. Gisteren verwerkte het postbedrijf maar liefst 660.000 pakketten. Momenteel hebben speelgoedpakjes voorrang, klinkt het nog:

Als coronasteun opdroogt, dreigt faillissementengolf

Door de coronacrisis heeft twintig procent van de bedrijven het water aan de lippen. Maar veel faillissementen zijn er niet: door de coronasteun van de overheid kunnen ze het hoofd boven water houden. Maar eens die steun opdroogt, zo voorspelt onderzoeksbureau Graydon, dreigen heel wat faillissementen.

Lees hier meer:

Rusland begint bevolking te vaccineren tegen COVID-19

Vanaf vandaag kunnen inwoners van de Russische hoofdstad Moskou zich laten vaccineren tegen COVID-19. Volgende week volgt de rest van het land. De eerste groepen die zich mogen laten vaccineren zijn leerkrachten en medisch personeel. Zij kunnen terecht in zo’n 70 vaccinatiecentra in Moskou. De bedoeling is om in een eerste fase 2 miljoen Russen het vaccin toe te dienen, maar nog tijdens de testfase hebben al 100.000 kwetsbare mensen en 7.000 militairen een dosis gekregen.

Rusland heeft zijn eigen vaccin ontwikkeld, Spoetnik V, en het al in augustus geregistreerd, maanden voor andere landen dat deden. Het Verenigd Koninkrijk registreerde bijvoorbeeld enkele dagen geleden pas het Pfizer-BioNTech vaccin. Rusland start ook enkele dagen voor de Britten met vaccineren, daar gaat de vaccinatie volgende week van start.

Een lid van de Russische marine krijgt het Spoetnik V-vaccin.
Russian Defense Ministry Press Service

Spoetnik V zou volgens de producent – het Gamaleja Centrum voor Epidemiologie en Microbiologie in Moskou – 95 procent effectief zijn, even doeltreffend dus als de andere meest effectieve vaccins, die van Pfizer-BioNTech en Moderna. Toch was er onder wetenschappers initieel veel scepsis rond het vaccin, omdat de registratie en productie zo snel gingen.

Ook onder de Russische bevolking is er terughoudendheid. Uit een peiling in november bleek dat zes op de tien Russen het vaccin niet wil laten inspuiten. Nochtans komt het vaccin geen dag te vroeg: de coronacijfers in Rusland waren nog nooit zo slecht en de overheid weigert nieuwe maatregelen en lockdowns af te kondigen. Alle hoop is gevestigd op dit vaccin.

Meest gelezen